Над 108 млн. лева ще бъдат отпуснати по Оперативна програма

...
Над 108 млн. лева ще бъдат отпуснати по Оперативна програма
Коментари Харесай

МРРБ дава евромилиони за хеликоптер, умни магистрали и саниране

Над 108 млн. лв. ще бъдат отпуснати по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014 - 2020 година за пътища, саниране и спортни зали. Това стана ясно на 15-ото съвещание на Комитета за наблюдаване на европрограмата, която се ръководи от Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ).

20 млн. лева от утвърдените в сряда средства ще бъдат отпуснати на здравното министерство за покупка на хеликоптер за избавяне и транспорт на хора в незабавна потребност - потърпевши при произшествия, намиращи се в труднодостъпни региони, при трансплантации или донорства. В момента със 163 млн. лв. по европрограмата към този момент се ремонтират всички незабавни медицински центрове в страната и се доставят 400 нови коли за спешна помощ, заяви регионалният зам.-министър Деница Николова.

Най-голямата част от сумата ще бъде инвестирана в пътища. С 55 млн. лв. ще бъдат актуализирани 134 км пътни отсечки, свързващи 11 общини в 6 области. Досега по програмата " Региони в напредък " са вложени 377 млн. лева за рехабилитацията на други 24 сектора с обща дължина 505 км.

2 млн. лв. ще отидат за " умни автомагистрали " - т.е. за създаване на умна транспортна система, състояща се от датчици, метеорологични и пътни станции, интелигентни електронни пътни знаци, която ще осведоми водачите за положението на пътя - поледици, сняг,  свлачища, произшествия, тапи и така нататък Умната система се прави постепенно и в този момент ще се финансират следващите прави. Работата по нея се командва от Агенцията за пътна сигурност, която ще оперира с парите.

Нови 25 млн. лв. ще отидат за саниране - на публични и жилищни здания в 28 дребни общини.  От началото на програмния интервал с европари по районната стратегия се изпълняват 202 плана за енергийна успеваемост на стойност 204 млн. лева във въпросните 28 общини.

Просветното министерство ще получи над 4.5 млн. лева за ремонт на 7 професионални гимназии и Тракийския университет. А над 2.5 млн. лева са за към 100 междинни учебни заведения в страната, с цел да обзаведат спортните си зали и площадки.

До момента са контрактувани 86% от средствата на програмата „ Региони в напредък “ 2014 - 2020 година, или 2.5 милиарда лева Реално обаче разплатените по другите планове средства са много по-малко, а Европейска комисия е одобрила и покрила разноски сама за 1 милиарда лева По българска традиция огромното " асимилиране " на европарите е в самия завършек на програмния интервал.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР