Над 1000 маскирани от всички региони на страната се събират

...
Над 1000 маскирани от всички региони на страната се събират
Коментари Харесай

Кукери гонят злото в Раковски

Над 1000 маскирани от всички райони на страната се събират през днешния ден в Раковски на обичайния кукерски фестивал „ Кукове “. Той се организира ежегодно от 2000 година,  в петъка и съботата преди " Великденските Заговезни "  и е едно от най-колоритните събития в общината. Обичаят е обвързван с " хамкането на халвата " и прогонването на злото, лошотията и заболяванията по хора и животни със страшни маски. 

27 състава от страната ще вземат участие в карнавалното шествие на площада в квартал Секирово, а задграничните посетители са от остров Сардиния и македонското село Ресова. За първи път ще има  участници от село Кошов, Русенско и Петрич. Шестчленно жури отпред с доцент Ангел Янков ще прави оценка кукерските игри и достоверността на маските. 

14-ти празник на виното и винопроизводството се организира в Първомай.  Гостите ще имат удоволствието да замезват с пъдпъдъчи яйца от фермата на семейство Запрянови от село Виница. Музикантите от оркестър „ Дионис “ на Петър Тенев и два танцови състава ще забавляват ценителите на виното. 

В неделя е празникът „ Муфканица “ в село Царимир, или  Власовден в националния календар. Там към този момент втора седмица се приготвят за него, научихме от  Христина Маджарова, секретар на селското читалище. Денят се чества в чест на домашните животни или волското здраве, както си го знаят старите царимирци. На този ден палят огньове на няколко кръстовища в село, месят пити и се поздравяват с „ Му-му-му “.  Голямото мегданско хоро ще е към 11 часа, когато се събират поданици от всички махали. Ще има още веднъж пияна баба, а младежите ще покажат по какъв начин се крадат моми от хоро по царимирски патент от преди 80 години.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР