Над 1000 лекарства, някои от които са жизнено важни за

...
Над 1000 лекарства, някои от които са жизнено важни за
Коментари Харесай

Над 1000 лекарства изчезнаха от аптеките

Над 1000 медикаменти, някои от които са витално значими за пациентите, изчезнаха от пазара. Сред тях са лекарства, свързани с лекуването на Паркинсон, медикаменти за събаряне на кръвно, за псориазис, лупус и за автоимунни болести, описа шефът на организацията на фармацевтите Антон Вълев .

Аптекарка, която не е част от верига, показа, че съгласно нея изчезналите лекарства на пазара са даже 2000. При положение, че фармацевтите боравят с общо 5000 лекарствени средства.

Причината е в новото условие на Европейския съюз, според което на опаковките на медикаментите се изписва специфичен баркод, който би трябвало да наблюдава дали те не са подправени.

" Въпреки че за това условие се знаеше от месеци, компаниите към момента не са подготвени с преопаковането, а и ние не сме измежду най-важните им пазари “, разяснява Вълев.  Тъй като на новите опаковки би трябвало да се изпишат първо инструкциите на съответния език, да вземем за пример български или румънски, ние сме последни в листата и част от медикаментите няма да се появят у нас до края на годината, макар че лекарите са ги изписали.

Особено притеснително е това, че част от  тези медикаменти за животоподдържащи – да вземем за пример „ Мадопар “ за Паркинсон или медикаментите за високо кръвмно и сърдечни заболявания. „ В момента към момента в страната има такива медикаменти – в случай че ги няма в столицата, може да ги има в Бургас, само че аптекарите да не желаят да ги доставят “, сподели Антон Вълев. Някои от вносителите поддържат вноса на генерични медикаменти, само че те не работят по същия метод на пациента.

Проверка на „ Стандарт “ сподели, че фармацевтите всеобщо резервират последните лекарства за пациенти, които ги получават по здравна каса, тъй като не се знае по кое време ще се получат идващите. В същото време хората, които си купуват медикаментите на свободна продажба, нямат достъп до тях. Според фармацевтите в близко бъдеще би трябвало да чакаме понижен достъп и до обезболяващи.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР