Над 1000 души, включени в листата на чакащите за трансплантация,

...
Над 1000 души, включени в листата на чакащите за трансплантация,
Коментари Харесай

Над 1000 души, чакащи трансплантация, са починали през последните 10 години

Над 1000 души, включени в листата на чакащите за трансплантация, са умряли през последните 10 години. Това оповестява уеб страницата Medicalnews.bg. Точният брой на хората изгубили живота си е 1186.

Последните данни на Изпълнителна организация " Медицински контрол " (ИАМН), в която преди години се вля Изпълнителната организация по трансплантации, сочат, че все още нуждаещите се от трансплантация са 979. Най-много от тях или 865 чакат за нов бъбрек, 43 за черен дроб, 41 за сърце. Още 30 тежко заболели пациенти чакат трансплантация на бял дроб, панкреас и фино черво.

В страната не престават да се правят прекомерно малко трансплантации, като аргументите за това са разнообразни.

През миналата година подадените донорски обстановки у нас са едвам 23. Според данните на ИАМН предоставени oт 30 лечебни заведения-донорски бази в страната единствено 9 са уведомили за евентуални донори, с чиито органи би могло да се избави човешки живот. Най-много донорски обстановки са подадени от лечебни заведения отвън София, до момента в който лечебни заведения като " Пирогов ", " Света Анна " ВМА и други не са подали нито една донорска обстановка през 2021 година

Броят на донорските обстановки е основен за увеличение за шанса за реализирането и на повече трансплантации у нас. Той зависи от броя на донорите, с чиито органи може да се помогне на хора, включени в листата на чакащите за трансплантация.

Страната ни обаче е на едно от последните места в Европейски Съюз по този индикатор.

Така да вземем за пример за 2020 година броят на трупните донори у нас е бил едвам четири. За съпоставяне, макар епидемията от Коронавирус, която постоянно се акцентира като причина за спад в трансплантационната активност в този интервал, Хърватия е отчела 99 трупни донора. Това е и страната, която в последните години съумя да развие процеса по донорството и да усили съществено броя на осъществяваните трансплантации.

През миналата 2019 година тя регистрира 128 донора, чиито органи са употребявани за избавяне на живот, а нашата страна 16.

От началото на годината в България има няколко донорски обстановки, като част от органите бяха изпратени в Румъния, с която през лятото на предходната година подписахме съдействие за продан. Обяснението е, че по медицински индикатори те не са могли да бъдат осъществени в България и за тях не са открити подобаващи рецепиенти.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР