Над 1000 души се наредиха на опашка днес в Женева,

...
Над 1000 души се наредиха на опашка днес в Женева,
Коментари Харесай

Километър опашка за безплатна храна в един от най-богатите градове в света

Над 1000 души се подредиха на опашка през днешния ден в Женева, с цел да получат безвъзмездна храна. Това сподели образно последствията от коронавирусната зараза за бедните служащи и имигрантите без документи даже в богата Швейцария , съобщи Ройтерс.

Опашката пред ледена пързалка, където доброволци раздаваха към 1500 пакета с храни, бе дълга над 1 километър, някои от хората се бяха наредили на нея още от 5 ч. сутринта.

" На края на месеца джобовете ми са празни. Трябва да плащаме сметките, застраховките, всичко ", споделя Ингрид Барела, жителка на Женева от Никарагуа, която работи на повърхностен работен ден. " Това е прелестно, тъй като ще има храна за седмица, глътка въздух за седмица, само че за идната седмица - не знам ", добави тя.

Швейцария е с население от близо 8,6 милиона. През 2018 година там е имало 660 000 небогати по данни на организацията " Каритас ", изключително самотни родители и хора с ниско обучение, които не могат да си намерят работа, откакто са изгубили предходната.

Над 1,1 млн. души са в риск от беднотия, което значи, че приходите им са под 60 % от междинните за Швейцария. За 2018 година междинният приход при претовареност на цялостен работен ден е бил 6538 швейцарски франка (6736 долара).

Швейцарската банка Ю Би Ес е пресметнала, че Женева е на второ място в света по безценен живот за тричленно семейство, изпреварена единствено от Цюрих. Въпреки че междинният приход също е висок, това не оказва помощ изключително на хората, които мъчно свързват двата края.

" Мисля, че доста хора си дават сметка за казуса, само че е друго да го видиш със личните си очи ", сподели Силвана Матроматео, началник на благотворителната организация " Керван на солидарността ". " Имаше хора, които плачеха и споделяха, че това не можело да се случва в тяхната страна. Но се случва и Ковид-19 може би извади всичко това на показ, а това е добре, тъй като ще можем да вземем ограничения, с цел да подпомогнем тези работещи, тъй като на първо място те са работещи хора ", добави тя.

Патрик Виланд, началник на задача на организацията " Лекари без граници ", съобщи, че социологическо изследване от предходната седмица е посочило, че единствено малко над половината интервюирани получатели на храна са противозаконни имигранти. Останалите по думите му или са законно пребиваващи, или са швейцарци или претенденти за леговище. Само малко над 3 % са дали позитивна проба за Ковид-19, три пъти над междинния индикатор за Женева, което той отдаде на пренаселените жилища и неприятните условия в тях.

" В Женева, един от най-богатите градове в света, постоянно е имало хора, живеещи в рискови условия, изключително всички тези хора, работещи като домашни помощници, в земеделието, по строителните обекти и хотелите и за една нощ те са се оказали без работа поради Ковид-19 ", сподели Виланд.

Един незаконен преселник, показал се единствено като Фернандо, съобщи, че поради рецесията изгубил работата си в ресторант и останал без приходи. " Много съм признателен, че получавам тази помощ, и в случай че обстановката при мен се усъвършенства, давам обещание да направя същото, което в този момент вършат за мен ", добави той. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР