Над 1000 деца са изоставени от своите родители миналата година,

...
Над 1000 деца са изоставени от своите родители миналата година,
Коментари Харесай

Над 1000 деца са изоставени от родителите си миналата година

Над 1000 деца са изоставени от своите родители предходната година, заяви в изявление за Нова телевизия министърът на труда и обществената политика Бисер Петков. Той разяснява митингите против плана за Национална тактика за детето до 2030 година, която, съгласно участниците в тях, цели да лишава децата от техните родители.

" Искам отново да потвърдя, че планът на Националната тактика за детето 2019 - 2030 година е отдръпнат. По него не се работи. По никакъв метод посредством законодателни или по общо нормативни промени не се прокарват правила и положения от проектостратегията ", уточни той.

Петков акцентира, че основанията за лишаване на дете от семейство не са променяни от 2003 година, когато са записани в член 25 от Закона за протекция на детето. " Отнемането на дете може да се случи когато грижата за него е неглижирана, детето е сложено в риск или в случай че детето е насилвано. Това са изброените учредения при които като последна мярка се подхваща извеждане на детето от фамилията ", напомни Петков.

Запитан дали издърпването на ухо или пестник могат да бъдат причина за лишаване на дете, министърът отхвърли, и назова тезата несъстоятелна. По думите му точно сходни тълкования на битови случаи са довели до недоумение на тактиката и са станали причина за нейното отдръпване.

" Всеки може да реши, че обещано дете се нуждае от протекция и може да подаде сигнал. Но тук е ролята и преценката на органите за протекция на детето. Те би трябвало да преценяват дали това дете в действителност е подложено на риск и дали е нужна работа със фамилията ", уточни още общественият министър.

Бившият парламентарен арбитър, а в този момент специалист към Министерството на правораздаването Румен Ненков също разяснява митингите против тактиката. Пред Би Ти Ви той сподели, че " българският народ доста изкусно се манипулира и то в посока съмнение към европейските полезности ". По думите на юриста без контрола на страната не може едно дете да бъде сложено в разнообразни условия от фамилната среда. " Огромният проблем е, че ние нямаме деца, а не, че ще ни ги вземат ", добави някогашният парламентарен арбитър.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР