Над 100 юристи са се подписали под призива Висшия съдебен

...
Над 100 юристи са се подписали под призива Висшия съдебен
Коментари Харесай

100 юристи се обявиха против избора на Гешев за главен прокурор

Над 100 адвокати са се подписали под апела Висшия правосъден съвет да не избира предопределения за основен прокурор Иван Гешев и да открие нова процедура за правоприемник на Сотир Цацаров.

Това се споделя в становището на най-голямата неофициална група на българската адвокатура - Facebook общността на българските юристи (ФОБА), качено на уеб страницата на съвета. Под настояването Гешев да не бъде идващият основен прокурор са се подписали 100 и трима юристи.

Те пишат още, че недоумяват за какво Висшият адвокатски съвет още не е оповестил мнение за кандидатурата. Както и че поддържат Пловдивската адвокатска гилдия, която преди време се разгласи срещу Гешев.

Като жители и като юристи " показваме паника и безпокойствие от метода, по който се организира процедурата по избора на нов основен прокурор ", пишат юристите.

" Според нас това си е просто опит за назначение на комфортен за избрани среди в правосъдната власт претендент, който демонстрира извънредно слаби знания за съществени правни правила и върховенството на правото и рискови залитания към отречени тоталитарни модели на държание и работа. ", продължава мнението.

Освен държанието, изявленията и концепцията на Гешев, юристите подлагат на критика и всеобщата поддръжка на кандидатурата му от полицейски ръководства от цялата страна. " Това е флагрантно нарушаване на правилото на разделянето на управляващите ". " Ако в представител на господин Гешев е обикновено полицията да модерира избора на основен прокурор, то това е още по-опасно, назовава се полицейска страна ", написа в позицията на ФОБА.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР