Над 100 случая на незаконна сеч и транспорт на дървесина

...
Над 100 случая на незаконна сеч и транспорт на дървесина
Коментари Харесай

С мобилно приложение проверяваме за бракониери

Над 100 случая на противозаконна сеч и превоз на дървесина от началото на годината. Това регистрират от столичната дирекция по горите. Инспекторите приканват да се подава сигнал при всеки подозрителен за бракониери случай. А от природозащитната организация WWF оферират специфична платформа, на която може да стане това, съобщи Нова ТВ.

Последният случай е от началото на месеца, когато след сигнал на жители горски чиновници правят инспекция тук в землището Бузяковци край Ихтиман.

Инспекторите се натъкват на към 700 нелегално отсечени дървета или над 200 кубика изнесена дървесина.
Нарушение от огромен мащаб, което не се случва всеки ден, споделят специалистите.

Нели ни демонстрира по какъв начин да разпознаем следите на бракониерите.

" Ето да вземем за пример този дънер, който виждаме е законно отсечено дърво. Обърнете внимание на тази контролна горска марка и номер, който е неповторим. В същото това сечище има и нелегално отсечени. Ето тук да вземем за пример тези. Обхождаме и оглеждаме деликатно в профил и на никое място не виждаме такава марка, каквато видяхме на предходното дърво ", съобщи Нели Димова.

Кой е отсякъл стотиците дървета в региона не се знае, защото няма очевидци. Често обаче пред очите ни минават камиони, натоварени с дървесина, припомня Нели. Достатъчно е да запомним номера и да го проверим в регистъра на Агенцията по горите.

Транспортът може да е противозаконен даже и с съществуване на превозен билет.

" Възможно е да е изминал срокът на деяние - това също можем да го проверим, защото в билета написа началната точка от кое място потегля и часът, в който е тръгнал. Или да се придвижва по-голям размер от разрешеното ", уточни Нели Дончева.

Според Николай Николов нарушаванията са да се транспортира по-голямо количество от написаното в билета. А всеки подобен сигнал може да бъде докладван в мобилното приложение " Спаси гората ". " Хубавото на приложението е, че с изключение на, че дава точна локация на мястото, има опция да бъдат изпратени фотоси или видео с обяснения, датата, часът ", разкри Нели Дончева.

Експертите припомнят и да сме бдителни, когато купуваме дърва. Николай Николов моли към жителите да не закупуват противозаконна дървесина или такава със подозрителен генезис, когато същата е немаркирана.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР