Над 100 семейства могат да останат на улицата след фалита

...
Над 100 семейства могат да останат на улицата след фалита
Коментари Харесай

След фалита на Захар-Био в Русе десетки семейства могат да останат без дом

Над 100 фамилии могат да останат на улицата след банкрута на цех „ Захар-Био " в Русе. В момента е почнала процедура по оповестяването в неплатежоспособност на предприятието, чийто дълг надвишава 14 милиона лв.. За да покрият отговорностите кредиторите са принудени да продадат материалните активи, в това число и ведомствените жилища, което тормози хората, които от години живеят в тях.

Русе

Според отчета на синдика захарната фабрика е банкрутирала поради наложените ограничавания на европейския и международен пазар. Производството се е оскъпило, а за нарушавания на квотите за импорт на сурова захар от захарна тръстика Държавен фонд „ Земеделие " глоби предприятието с 8,5 милиона лв.. Междувременно се натрупват отговорности към Национална агенция за приходите и от неплатени локални налози към Община Русе.
Георги Чолаков - синдик: Предстои вероятно процедура по излекуване на предприятието. Към момента изследванията, които съм направил във връзка с индустриалните активи на предприятието и във връзка с имуществото, приказват, че такова излекуване не може да стане.
За да се покрият отговорностите, ще се наложи разпродаване на имуществото, включително и ведомствените жилища на банкрутиралото дружество. В тях чартърен живеят над 250 души.
Стефка Андреева: Много средства сме вложили в тези жилища. От 85 година заводът не даваше към този момент материали за тези жилища. С заеми са сменяни порти, дограми, вътрешна поддръжка.
Георги Чолаков - синдик: Оценител ще изготви пазарна стойност на парцелите. И надлежно тези от тях, които са били чиновници, които имат наемни връзки сега, ще имат опция да закупят без да се оферират на търг парцелите.
Ивелина Иванова: Ние желаеме по държавна оценка, тъй като пазарната подвига цената. А ние сме тука хора със скромни благоприятни условия.
Освен терзанията да не останат на улицата, хората съжаляват и за предприятието, което им е давало издръжка, а в този момент тъне в съсипия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР