Над 100 наследници на рода Аслански в с. Дренково се

...
Над 100 наследници на рода Аслански в с. Дренково се
Коментари Харесай

За пръв път от 1988 г. в Благоевград се случи нещо невиждано със сто души

Над 100 наследници на рода Аслански в с. Дренково се събраха в събота в крайградския парк на Благоевград на прочувствена родова среща. Роднини на възраст от 1 до 90 година се разпознаваха, плакаха, прегръщаха се и се снимаха, и часове наред разглеждаха фотоси на околните си, неуспели да дойдат на срещата.

Роднинската среща, която е първата от този мащаб от 1988 година, стартира с лични фотоси пред голямо родословие, направено по данни на основателите на срещата Нина Янчева, баба Олга Стоилкова, която пристигна с проходилката си от с. Логодаж, Ставро Аслански, Веска Алексиева и Георги Лъвски – единственият с побългарена фамилия, което бил самобитен негов митинг по време на възродителния развой в страната, написа Struma.bg.

Всички те бяха обединили мемоари, старания и документи, с цел да напишат, поддържат със фотоси и съберат в брошура историята на Асланския жанр, която всеки можеше да си купи.

Славните наследници на дядо Стоян Аслана, който се счита за създател на рода през 1750 година, не можеха да скрият насладата си от събраната на едно място история на фамилията им и по време на цялата среща книжката бе съществена тематика на диалозите. За събора на Асланския жанр дойдоха членове на семейството от Шумен, Варна, Плевен, с. Хан Крум, Англия, Париж. Неизвинено неявяване получи доцент Методи Аслански, някогашен учител в ЮЗУ, който сега живее в София.

Въпреки голямото мужелание отсъства и консулът ни от 2 година в Ню Йорк Пламен Георгиев, който не съумял да вземе отпуск, само че пък майка му Нина Янчева обиколи всички маси и като създател на родовата брошура „ Асланският род” обширно описа на роднините си кое сведение за предишното на рода от кой източник е. Бившата счетоводителка в Министерство на вътрешните работи – София довери, че до момента в който писала книгата, й се наложило 7 пъти да пристигна до Благоевград, а от самото начало по телефона я съветвал от Съединени американски щати синът й и я съветвал къде да продължи търсенето на информация.
Когато всичко било готово, неин родственик се поддал на неяснотите към европейските наставления за отбрана на персоналните данни и оповестил, че книгата не може да види бял свят поради вписаните в нея с 3-те им имена персонажи, което някои не престават да таксуват като конфиденциална информация. В последна сметка се наложило авторката да направи няколко съвещания на високо равнище и заплахата от заличаване на книжката се разминала. На срещата не можа да участва и един от най-издигналите се асланчани – Михаил, първенец в Сорбоната, където приключил физика на твърдото тяло, след това специализирал в Лион и работил в Школата за фрагменти на НАТО.

В момента М. Аслански е доктор по физика и работи в хеч фонд, живее в Париж със брачната половинка и двете им деца, само че и той не съумял да си вземе отпуска, описа майка му Красимира Стойчева-Асланска, пенсиониран строителен механик. Въпреки че внучетата й са родени във Франция
дамата с горделивост разказваше на роднините по какъв начин настойчиво назовават българския език „ нашият” и какъв брой български флагове се веят в двора на къщата им. Сред най-шумните маси бе тази на плевенските Асланци, водени от Иван Манов. Баща му преди време бил кмет в гръцкото с. Просеки, преди години фамилията се изселило на север и Манов изкарал целия си трудов стаж като строител на плевенската Панорама, площада и доста други, заради което даже получил медал „ Народна Република България”, І степен. Сред празнуващите родовата среща бяха още Огнян, който работил като водач във Ватикана, топкитаристът с кариера в Англия Васко Аллаха и даже германката Бригита.
Последната станала снаха в славния Аслански жанр преди повече от 40 години, работила като физик в столична лаборатория, само че след пенсионирането й дружно със брачна половинка й решили, че мръсната столица към този момент не е за тях и се прибрали в Дренково. В момента в селската им вила Бригита гледа 15 котки и кучета, шие гоблени и наложително най-малко един път седмично прави уборка на цялото село и пътечките отвън него, тъй като боклуците доста я нервират. Срещата на рода Аслански приключи по късни доби със стотици разменени адреси и телефонни номера и твърдото заричане за идната година всеки от присъствалите да докара най-малко по още двама „ асланци”.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР