Над 100 културни институции в страната ще участват в Нощта

...
Над 100 културни институции в страната ще участват в Нощта
Коментари Харесай

Над 100 музея и галерии у нас се включват в Европейската нощ на музеите

Над 100 културни институции в страната ще вземат участие в Нощта на музеите довечера. Инициативата " Европейска нощ на музеите " се провежда за първи път през 2005 година от френското министерство на културата и бързо добива известност.

София

Над 60 музея, галерии и културни институции в столицата ще отворят порти за гости довечера. Освен непрекъснатата си експозиция, Националният исторически музей ще покаже изложбите " Дуранкулак. 50 години археологически изследвания " и " Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2023 ".

" Умни минерали за умни телефони " е една от краткотрайните експозиции в музея " Земята и хората ". В Градската изложба може да се види галерия на Дечко Узунов и галерия " Съвременно изкуство ". Къщите музеи на Иван Вазов, Пейо Яворов, Петко и Пенчо Славейкови, Никола Вапцаров и Емилиян Станев също ще посрещат гости довечера.

Варна

Над 10 музея и галерии във Варна също ще вземат участие в самодейността. Сред тях - Етнографския и Военноморския музей, Римските терми, аквариумът.

Пловдив

В Регионалния археологически музей в Пловдив ще бъде открита нова експозиция - " Открития 2023. Тайните зад находките ". Етнографският музей ще покаже изложбите " Времето на алафрангата " и " Акварели от Южна Африка и Зимбабве ". Отворени ще бъдат и музеите на Христо Ботев и Васил Левски в Карлово и Калофер.

Бургас

За поредна година Бургас предлага богата културна стратегия за жителите и гостите на града. По традиция на този ден Бургаският музей открива и летния сезон. В Археологическия музей пък ще бъде открита изложбата " Панагюрско златно богатство ".

Вижте цялостен лист на отворените музеи, галерии, както и на културните събития, планувани за довечера.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР