Над 100 животни са изнесени от Странджанско и това създава

...
Над 100 животни са изнесени от Странджанско и това създава
Коментари Харесай

Румен Порожанов: Над 100 животни са изнесени от Странджанско

Над 100 животни са изнесени от Странджанско и това основава действителна заплаха от разпространяване на чумата по дребните преживни животни и на други места в страната.

Това разгласи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов след държавното съвещание, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Порожанов сподели още, че към този момент са изплатени компенсациите в с. Воден и Кости на земеделските производители и на тези стопани, които не са регистрирани като производители. Министърът дебело акцентира, че размерът на компенсациите са повече от положителни и те ще стигнат освен за закупуване на животно, а ще покрие и спомагателни разноски.

„ За 4000 животни страната ще даде малко над 1 млн. лв. ”, посочи Порожанов. Той съобщи, че ще бъде оповестена поръчка по Закона за публичните поръчки за избор на реализатор, който да почисти по всички правила оборите, в които са отглеждани козите и овцете, за които се счита, че са имали контакт с заболели от чума животни.

Порожанов разяснява и митингът на Националната козевъдна и овцевъдна асоциация, която сега стачкува пред Министерски съвет.

„ Искането за 20 лева на евтаназирано животно значи запас от 25 млн. лева и е безусловно голословно и не може да бъде изпълнено. Претенциите на протестиращите са няколко – някои от тях са изпълними, а другите не могат да се случат. Направил съм няколко срещи с въпросната организация на козевъди и овцевъди. Те съставляват към 25% от козевъдния и овцевъдния отрасъл в страната. Всички останали, както в овцевъдство и козевъдство, по този начин и в говедовъдство, биволи, птици, прасета и така нататък, на вчерашния съвет по отглеждане на животни споделиха, че не споделят това, което НОКА желаят “, изясни Порожанов.

Министърът разяснява, че всеки има право да стачкува, само че страната разполага с избран бюджет. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР