Над 100 души се подписаха срещу строителството на жилищна сграда

...
Над 100 души се подписаха срещу строителството на жилищна сграда
Коментари Харесай

Над 100 подписа против нова сграда на мястото на детска...

Над 100 души се подписаха против строителството на жилищна постройка на мястото на парк в кв. „ Куба “, който се оказа частен имот. Част от тях през днешния ден излязоха и на митинг на местото на ул. " Св. св. Кирил и Методий ".

След няколко дни подписката ще бъде импортирана в кметството. „ Това е детска площадка. За нас застрояването тук е закононарушение. Общината би трябвало да се самосезира и да дадат на компанията да строи на друго място “, сподели Николай Ангелов, гражданин на квартала.

" Искам да попитам, кой, по кое време и къде е дал тази общинска благосъстоятелност в частни ръце ", възмути се различен гражданин на квартала Иван Иванов. Той добави, че и в този момент няма къде да се паркират колите, а като се построи пет етажна нова постройка паркоместата по така и така пренаселената улица напълно ще изчезнат.

„ Нашите деца и внуци израснаха на това място. Искаме да остане парк. Тука през 60-те години на предишния век имаше лозе на двама братя от квартала, само че страната им го наплати и отчужди за парк и оттогава е площадка “, съобщи 84-годишната Дора Янева. Подкрепи я и съседката и 77-годишната Желка Георгиева. Възрастните дами си спомниха, че преди години също е имало желание да се строи тук, само че хората са излезли на митинг и са спрели машините.

Напрежението тук ескалира преди дни, когато служащи демонтираха катерушките от паркчето. Оказа се, че мястото е частен имот, платен от предприемача Иван Стаматов през 2004 година от частни лица. Шефът на компания „ Монолит “ пък съобщи, че ще строи жилищна постройка с 9 жилището.

Въпреки че в началото от кметството бяха оповестили, че парцелът е добит от предходните притежатели посредством преустановяване на съсобственост сред тях и общината, през вчерашния ден кметът Добри Беливанов и основният проектант Тодор Грозев оповестиха, че въпросният имот от 564 квадрата е възобновен от съда на наследници през 2000 година. Мотивът на съда е, че там не е бил изработен парк, с каквато цел преди половин век парцелът е бил отчужден. Четири години по-късно той е продаден на Стаматов от притежателите. Сделка сред него и община Хасково не е имало. Архитект Грозев уточни, че Стаматов има позволение за градеж на жилищна постройка, която южно е на 5 етажа, а северно – на 3 етажа и приключва на калкан.

Кметът Добри Беливанов изясни, че въпреки всичко една трета от мястото, което до момента е служело за парк е общинска благосъстоятелност. Тя е в северната част. Беливанов сподели, че се обмисля общинският имот от 345 квадрата да бъде трансфорат в детска площадка.

Жителите на квартал " Куба " обаче са решени да не позволен строителство там и споделиха, че в случай че дойдат машини ще се опитат да ги спрат с нов митинг. Те показаха и опасението си, че в случай че позволен в този парк да се направи постройка, след време ще бъде застроено и другото сходно паркче, което се намира малко по-надолу по улицата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР