Над 100 души са загинали при самолетна катастрофа в Куба

...
Над 100 души са загинали при самолетна катастрофа в Куба
Коментари Харесай

Над 100 души загинаха при самолетната катастрофа в Куба

Над 100 души са починали при самолетна злополука в Куба в петък. Трима пасажери са оживели, само че са в сериозно положение, предадоха организациите като се позоваха на кубинския вестник " Гранма ".

" Боинг 737 " на държавната самолетна компания " Кубана де авиасион " със 104 пасажери и 9-членен екипаж се е разрушил малко след излитането си от летище " Хосе Марти " в Хавана. В самолета е имало и пет деца.

" Новините не са окуражаващи, наподобява има огромен брой жертви ", съобщи кубинският президент Мигел Диас-Канел,който е дошъл незабавно на мястото на злополуката.

Президентът изясни, че на борда е имало девет непознати членове на екипажа, само че не е ясно дали те са част от 104-те починали, за които оповестяват управляващите.

Самолетът " Боинг 737 “ е изпълнявал вътрешен полет до град Олгин, който се намира в източната част на острова. Той се е разрушил малко след излитането в миг, когато правил първия си завой, описват очевидци на случая.

Според източници на " Би Би Си " е имало детонация при удара с пистата, избухнал е пожар, който по-късно е бил сподавен. Останки от самолета са били разпръснати в радиус от 20 километра южно от Хавана.

Машината е била взета на лизинг от кубинската държавна самолетна компания " Кубана де авиасион ", заяви държавната телевизия в Хавана. Самолетът е бил благосъстоятелност на мексиканската компания " Глобал Дамох ". Разбилата се машина е създадена през 1979 година и е на 39 години.

Ден преди злополуката - на 17 май, първият кубински вицепрезидент Салвадор Валдес Меса е имал среща с ръководителите на " Кубана де авиасион ". На нея са били разисквани недоволства, поради анулация или закъснения на десетки вътрешни полети заради механически проблеми с машините.

По-рано този месец на " Кубана де авиасион " е било подредено да спре полетите на всичките си шест съветски самолета " Ан 158 ".

Българското Министерство на външните работи заяви, че към 21 часа в петък няма данни за потърпевши български жители при злополуката в Хавана. Посолството ни в Куба е в контакт с локалните управляващи и чака да получи повече информация по случая.

Българите, които желаят да получат информация или да подадат сигнал за свои близки, могат да го създадат на дежурните телефони на посолството на България в Хавана: +537 204 67 66; +537 204 67 68
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР