Над 100 автобуса на собственици на фирми за туристически превоз

...
Над 100 автобуса на собственици на фирми за туристически превоз
Коментари Харесай

Туристически превозвачи искат държавна помощ

Над 100 рейса на притежатели на компании за туристически транспорт се включихе в протестно шествие, което се организира по обед в София. Искането на сектора към държавното управление е за незабавни ограничения за решение на проблемите в един от най-силно засегнатите браншове на стопанската система, съобщи БНР.

Предприетите все още от страната ограничения за справяне с рецесията в бранш превоз са ориентирани към всички компании, осигуряващи автобусен превоз на пасажери. В това число градския превоз, инцидентните превозвачи и интернационалния превоз. По статистика на отрасловото ведомство в тези компании работят над 27 000 души.

По отношение на регистрирани безработни транспортният бранш не е измежду най-засегнатите, означи Зорница Русинова – зам.-министър по труда и обществената политика. От началото на рецесията те са към 4 хиляди. Същевременно работа в бранша са почнали 740 души.

Част от настояванията на протестиращите превозвачи са изпратени и в МТСП. Не са доста тези, които са се възползвали от мярката 60/40, само че срокът й е продължен, добави Зорница Русинова. От 1 юли превозвачите ще бъдат подкрепени с спомагателна отплата в размер на 290 лв., която може да се получава до края на годината. Средствата общо са към 40 млн. лв. и задачата е да не са редуцират хора.

„ Има и индиректен резултат – автобусният транспорт – градски,, междуградски и интернационален, е съществена причина за претовареност. Кандидатстването ще бъде с опростена поръчка през Агенцията по заетостта. Няма ограничаване за броя хора от една компания. “

Средствата ще са задоволително за всички компании (малко над 1500), които са лицензирани като превозвачи, посочи зам.-министър Зорница Русинова.

Според протестиращите през днешния ден притежатели на компании, ангажирани в бранш “Случаен превоз”, част от автобусните превозвачи не могат да се възползват от мярката 60/40, тъй като фирмите действително нямат никакви доходи. Мярката за безвъзмездната финансова помощ от Програмата за нововъведения и конкурентоспособност (ОПИК) също е неприложима за сектора, защото размерът ѝ е непълен.

Мярката, подсигурена с 40 млн. лв., ще бъде доста потребна за сектора, тъй като ще обгръща всички типове транспорти и да подкрепи всеки сегмент от автобусния превоз, счита Магдалена Милтенова, ръководител на Конфедерацията на автобусните превозвачи.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР