Над 100 авиоудари са нанесени на зоната за деескалация Идлиб

...
Над 100 авиоудари са нанесени на зоната за деескалация Идлиб
Коментари Харесай

За два дни сирийският Идлиб е бомбардиран над 100 пъти

Над 100 авиоудари са нанесени на зоната за деескалация Идлиб единствено през последните два дни. Това е съобщил заместникът на генералния секретар на Организация на обединените нации по филантропичните въпроси Марк Лоукок по време на съвещанието на Съвета за сигурност.

Според него вследствие на въздушните удари и артилерийския обстрел в южната и западната част на зоната има доста починали мирни поданици. Четири медицински заведения са разрушени, а мирното население е подложено на натиска и на бойците от терористичната организация „ Хайят Тахрир ал-Шам “.

Лоукок означи, че в резултат на договореностите на Турция със Съединени американски щати и Русия напрежението в североизточната част на Сирия е спаднало. Но са регистрирани конфликти в регионите Расулайн и Тал-Абяд.

Повечето от локалните поданици, които са над 200 000, стартират да се завръщат по домовете си, уточни той. Според него Турция е оказала поддръжка и помощ на филантропичните интервенции, възстановила е системите за водоснабдяване и електрозахранване.

Лоукок напомни, че в подконтролния на кюрдските милиции YPG/PKK лагер „ Ал-Хол “ са блокирани 68 600 терористи от Ислямска страна, измежду които има доста жители на непознати страни. „ Сред пандизчиите там има и жители, членуващи в съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Всички страни са длъжни да си върнат своите жители, да ги привлекат към отговорност и да подсигуряват повторната им интеграция в обществото “, съобщи Лоукок.

Турция упреква армията на Башар Асад и военните елементи на Русия за бомбардировките върху обитаемоте места в зоната за деескалацията. Анадолската организация заяви за 7 убити сирийци и 10 ранени в петък в региона на Идлиб.

Източници от опозицията оповестяват, че съветската авиация е нанесла удари по 4 селища. По данни на ръководството на гражданската защита /Белите каски/ в следствие от офанзивите на Русия в две села са починали 6 души, 7 са ранени.
В същото време армията на Асад е обстрелвала други два селски региона в Идлиб, умрял е един човек, ранени са трима мирни поданици.

„ Белите каски “ не престават издирвателно-спасителните интервенции. По данни от техен отчет вследствие на армията на режима на Асад, проиранските групи и военните на Русия в тази зона за месец са убити 75 сирийци, измежду тях 13 деца.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР