Над 100 000 души протестираха тази неделя срещу авторитарния беларуски

...
Над 100 000 души протестираха тази неделя срещу авторитарния беларуски
Коментари Харесай

Над 100 000 протестираха срещу Лукашенко въпреки заплахата от насилие

Над 100 000 души стачкуваха тази неделя против властническия беларуски президент Александър Лукашенко макар засиленото полицейско и военно наличие, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Правозащитната организация "Вясна " заяви, че с изключение на в столицата Минск митинги е имало в разнообразни градове на Беларус. В град Лида управляващите потвърдиха, че са употребявали сълзотворен газ.

Държавните медии не демонстрираха фрагменти от всеобщите митинги против Лукашенко.

В Минск стотици служители на реда и военни отделиха центъра. На разнообразни места в града, в това число на основни, бяха ситуирани въоръжени униформени мъже с балаклави, с цел да попречат на митинга. Първоначално те не се намесваха. Но когато стачкуващите се насочиха към президентския замък, полицията употребява светошумови гранати, с цел да разпръсне множеството, съобщи Ройтерс.

Правозащитната организация "Вясна " заяви за 128 арестувани през днешния ден в страната. Говорителката на вътрешното министерство съобщи, че още е рано да се приказва какъв брой хора са ранени или арестувани и сподели, че това ще стане ясно на следващия ден сутринта, съобщи Ройтерс.

Днес в Минск управляващите бяха затворили всички метростанции в центъра на града, с цел да попречат на събирането на хората, спрян бе и високоскоростният мобилен интернет.

"Днес е специфичен ден ", съобщи водещата опозиционна фигура и правозащитник Светлана Тихановска в послание онлайн от Литва, където живее в заточение.

Беларуската съпротива даде на Лукашенко период до през днешния ден в среднощ, с цел да подаде оставка. В противоположен случай на следващия ден се афишира национална стачка.

Новият опит на режима да докара в Минск хиляди последователи на Лукашенко с рейсове и специфични влакове за сметка на данъкоплатците провокира подигравка измежду опозиционните кръгове, отбелязва ДПА. Лукашенко в последна сметка трябваше да анулира акцията. Той съобщи, че предстоящият напор на сред 200 000 и 300 000 души към

Минск е толкоз огромен, че ще провокира транспортен безпорядък. Според изявления в самостоятелни медии същинската причина за анулацията е бил всеобщ отвод на хората да пътуват до Минск; водачите на рейсовете също отказали да дойдат. Мнозина изтъкнали и заплахата от ковид.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР