Над 100 000 са вече доказаните случаи на коронавирус в Африка.

Над 100 000 са вече доказаните случаи на коронавирус в Африка. ...

Коронавирусът в Африка: Има ли повод за притеснение?.

Над 100 000 са вече доказаните случаи на коронавирус в Африка. Жертвите на болестта са 3 130, а над 41 000 души са се възстановили от заболяването.
Въпреки не особено плашещите данни за континента, който има население от над 1,3 милиарда души, експерти се опасяват, че броят на заразените може да е значително по-голям, тъй като не се прави голям брой тестове на континента.
Лидер по брой заразени е Южна Африка с доказани над 19 000 случая. Начело по смъртни случаи като абсолютен брой, обаче, е Египет, където от COVID-19 до момента са починали 696 души.
Съотнесено към населението на отделните страни на челно място застава департаментът Майот, който се намира в Индийския океан, между Северен Мадагаскар и Северен Мозамбик. Малката страна на практика е територия на Франция от 1843 година и това вероятно обяснява големият брой починали – 70 души на милион население, тъй като Франция е една от най-засегнатите страни от коронавируса в Европа.
Майот е следвана в тази статистика от Алжир и Джибути, които обаче са доста назад от департамента и имат смъртност от около 13 души на милион население.
Експерти вече изразиха мнение, че в Африка трябва да се тестват около 10 пъти повече хора за коронавирус, отколкото досега. Континентът би трябвало да се стреми да тества поне един процент от населението или 13 милиона души, но досега са направени само между 1,3 и 1,4 милион теста, смятат специалисти от СЗО. Според тях недостигът на тестове и медицинско оборудване остава основния проблем при диагностицирането на вируса и овладяването на епидемията.

Източник: actualno.com