Над 10% от представените проби вина в международния конкурс „Винария

...
Над 10% от представените проби вина в международния конкурс „Винария
Коментари Харесай

Вина от местни сортове се борят за награди на Винария 2018

Над 10% от показаните проби виновност в интернационалния конкурс „ Винария 2018 " са от локални сортове, оповестиха уредниците, представени от sinor.bg. За втора поредна година те се състезават за наградата „ Препоръчано вино от локален вид ". „ Пробите, участващи на тазгодишния интернационален конкурс на виновност, ракии, винено бренди и спиртни питиета са извънредно положителни. Коренно разнообразни са стиловете, показани от винарските мазета, като ясно се отличават почерците на технолозите ", разяснява основният секретар на Националната лозаро-винарска камара /НЛВС/ Рада Виденова. „ Все повече се усилват избите, произвеждащи виновност от локални сортове. Хубавото е, че селектирането и групирането на родни сортове занапред ще се развива и ще дава резултати на нашите винопроизводители ", уточни ръководителят на Съюза на енолозите в България Станимир Стоянов.

В комисията по оценяване на виновността от локални сортове е британският дегустатор Пол Капуто, който за втора поредна година е член на журито. „ За мен е по-интересно, въпреки и не толкоз елементарно, да дегустирам локални сортове виновност, които са извънредно елегантни ", уточни Капуто. Той е на мнение, че виновността, които са по-свежи и не са узрели, имат по-големи благоприятни условия за реализация на задграничните пазари. Английският дегустатор уточни още, че за разлика от миналата година, когато комисията е оценявала по-високо узрелите виновност, тази година се открояват желанията на енолозите към по-свежите виновност. „ Мавруд, гъмза, необятна мелнишка лоза и техните купажи с интернационалните сортове са извънредно подобаващи както за присъединяване в международни състезания, по този начин и за задграничните пазари ", разяснява сръбският дегустатор Томислав Иванович, който е член на интернационалното жури.

„ Червените виновност са най-хубави през последните две години ", безапелационен бе един от дългогодишните членове на интернационалната комисия - Красимир Аврамов, изпълнителен шеф на „ Вила Ямбол ". Според него от 30 година насам толкоз положителни реколти на червени виновност не е имало в страната. „ С извънредно високо качество са показаните в състезанието „ Винария 2018 " проби на бели виновност от сорта Совиньон блан ", акцентира ръководителят на журито доктор Димитър Гайдарски.

Победителите в Международния конкурс за виновност, винено бренди, ракии и спиртни питиета ще станат ясни по време на „ Нощта на Златния ритон ", която по традиция се организира в първия ден на ревюто „ Винария " – на 21 февруари 2018 г.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР