Над 10% от потребената в България електронергия от началото на

...
Над 10% от потребената в България електронергия от началото на
Коментари Харесай

Потреблението на ток продължава да спада

Над 10% от потребената в България електронергия от началото на годината е вносна.

© Paul Hanna С 3.14% по-малко електрическа енергия е използвана в страната от началото на годината до 17 май. Тази наклонност се ускорява през последните месеци, защото до края на април данните сочеха общо намаляване на потреблението на ток от към 2%. Това излиза наяве от оперативната информация на Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО), който следи производството, потреблението, вноса и износа на електричество.

Разхлабването на рестриктивните мерки поради ковид към този момент не обръща тренда. Няма обаче разбивка за това какъв брой тъкмо е потреблението на ток при семействата и какъв брой е при бизнеса, с цел да се види къде какви са процесите. Могат да се вършат косвени заключения - другите асоциации на търговците на електрическа енергия да вземем за пример регистрираха сред 15% и 30% спад на свободния пазар през април, а със заповед на министъра на енергетиката Теменужка Петкова Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " е ангажирана да дава спомагателна мощ за контролирания пазар до 30 юни, където е битът.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики По-малко произвеждане, повече импорт

Интересно и това, че производството на електрическа енергия в страната е намаляло с 10.7% или три пъти повече в сравнение с е спадът в потреблението. Причината за това е в огромният растеж при вноса на ток - близо 55%, който пък беше подбуден от относително високите цени на българската енергийна борса.

Дейността на базовите централи - АЕЦ и ТЕЦ-ове понижава с 13.6% или общо 2.1 млн. мВтч. За съпоставяне това е количеството електрическа енергия, което АЕЦ " Козлодуй " може да създаде за месец и половина без да стопира работа.

При Водноелектрическа централа производството към този момент е съвсем без смяна по отношение на същия интервал на предходната година, откакто при започване на март активността им беше с 50% по-ниска. Това значи, че преваляванията през март и април са оказали значително влияние върху положението на язовирите.

Единствено ВЕИ регистрират растеж в производството, който е приблизително към 18.6%. При вятърните централи покачването е малко над 20%, а при слънчевите - към 15%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР