Над 10 млн. лева по Оперативна програма Региони в растеж“

...
Над 10 млн. лева по Оперативна програма Региони в растеж“
Коментари Харесай

Нанков: Даваме над 10 млн. лв. за реконструкцията на Западния парк

Над 10 млн. лв. по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 ще получи Столичната община за ремонта на Западния парк. Това разгласи районният министър Николай Нанков по време на подписването на контракта с кмета на София Йорданка Фандъкова, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Отново значим план, още веднъж основен план, следващият зелен план за Столичната община. Говорим въпреки всичко за облагородяване, социализация за една от най-важната зелена част от западната полоса - „ Западния парк “. Изключително належащи ограничения както за подобряването на достъпността, сигурността с построяването на ново осветяване, видеонаблюдение, всички ландшафтни детайли на парковата среда “, сподели Нанков.

Той добави, че министерството работи с Общината и по други планове. Един от тях е за закупуването на трамвайни мотриси, които ще се движат по линия 5, както и реализирането на плана „ Златна София “. Добави, че следва да бъде подписан контракт за средства, които ще бъдат дадени за ремонт на детски градини и учебни заведения на територията на София.

Зам.-министърът и началник на ръководещия орган на Оперативна програма “Регионално развитие” Деница Николова, сподели, че реализацията на този план е от огромно значение за града и, че утвърденият план на общината е част от капиталовата й стратегия по Приоритетна ос 1 " Устойчиво и интегрирано градско развиване " на Оперативна стратегия " Региони в напредък " 2014-2020. Тя посочи, че общият размер на плана е над 10 млн. лева, от които 8 549 999,32 лева е цената на безвъзмездната финансова помощ, която се дава по Оперативна програма “Регионално развитие”.

„ За нас като управленци обаче и хора, които доста съществено и огромно гледаме посоката по какъв начин изпълняваме Оперативна програма за сегашния интервал е основно значимо да успеем да реализираме етапните си цели към края на тази година, което значи цялостна готовност на нашите бенефициенти във връзка с осъществяването, разплащанията и надлежно отчитането им към нас като ръководещ орган, с цел да може ние да ги предявим за възобновяване към Европейска комисия “, разяснява зам.-министърът.

Николова добави, че Министерството на здравеопазването е подало своя план, което кандидатства за 163 млн. лв., които ще отидат за промяна в незабавната помощ.

От своя страна кметът на София Йорданка Фандъкова, сподели че ще бъдат ремонтирани 530 дка в Западния парк и също така ще бъде отворен и още един вход към парка откъм регион „ Люлин “.

" Грижата за зелената зона са доста значима наша задача и тя е част от ограниченията за възстановяване на атмосферния въздух. Освен обновяването на алеи, настилки, включва се подмяната с разнообразни типове настилки както с асфалтови настилки, по този начин също с композиция с гранитни павета и плочи по централните алеи. По-интересното тук е, че предвиждаме и специфичен веломаршрут обвързван с градските велоалеи. Ще се възстановят водни площи, ще се построи поливна система, ново декоративно осветяване и видеонаблюдение. Грижата за запазване сигурността е съществено залегнала в нашата стратегия ", съобщи Фандъкова.

Тя сподели още, че до няколко седмици се чака да стартира ремонтът на парка като срокът за осъществяването му е 10 месеца. Фандъкова добави, че през тази година ще се работи и по закриването на нови паркове в града. Уточни, че до дни стартира строителството на парк „ Въртопо “ в „ Младост “, а вторият се отнася до осъществяването на втория стадий на парк „ Възраждане “. Столичният кмет добави, че и тази година продължава и поддръжката в останалите паркове. Тя съобщи, че това е третият контракт по Оперативна програма “Регионално развитие” с Министерството на районното развиване и благоустройството и посочи, че общината извършва контракти на стойност 280 млн. лв., от които над 240 млн. са безплатна финансова помощ.

" Предстои да бъде подписан контракт с определен реализатор за 4-та зона, зоната към храм-паметника " Св. Александър Невски “, тъй че още тази година да стартираме и този план ", посочи Фандъкова.

Кметът добави, че следва да се подпише и контракт за ремонта на детски градини и учебни заведения в София. Тя акцентира, че осъществяването на някои от плановете се апелират и уточни, че това се отнася за закупуването на 13 нови трамвайни мотриси и реконструкцията на бул. „ Цар Борис III “ и ул. „ Каменоделска “.

Стана ясно още, че по Оперативна стратегия " Региони в напредък " 2014-2020 са контрактувани над 73% от общия запас (малко над 3 милиарда лева), имаме бенефицирани към 8% от разплатените средства и малко над 200 млн. лв. сертифицирани средства по програмата. Междинната ни цел до края на 2018 година е 135 млн. лв. ", съобщи още районният министър Нанков. Той добави, че програмата е отворена на 100%. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР