Над 10 000 гости от цялата страна се стекоха през

...
Над 10 000 гости от цялата страна се стекоха през
Коментари Харесай

Над 10 000 гости се стекоха на Празника на еленския бут

 009  012  020  016  021  023  014
Над 10 000 посетители от цялата страна се стекоха през уикенда за шестото издание на фамозния Празник на еленския бут. Въпреки дъждовното и студено време улиците на Елена гъмжаха от хора и бяха запълнени с павилиони за мед, мезета, билки, подправки и разнообразни занаятчийски произведения. Интерес на посетителите привличаше поляната, на която неколцина здрави касапи в национални носии бяха гътнали 160-килограмово прасе и майсторски го пърлеха върху ров на огън.

„ Това е прасе годиначе. Пърленето на огън е антична традиция. По този прийом месото става по-крехко. Нужно е обаче към 1,5- 2 часа прасето да се обръща. Мезето върви с алено вино, а нежната сланинка добре си пасва с балканска сливова ракийка ”, реди 65-годишният Румен Георгиев.

Бившият общински чиновник показа, че коли свине от 16-годишен. Не е пропущал година да не е влизал в ролята на касапин. „ Стигали сме и до повалянето на 80-90 свине. На ден съм взел участие в коленето на 3-4 животни. След тежката работа към пърленето и разфасоването се сяда на раздумка на топло край камината, а софрата е отрупана с вкусни гозби. По време на почерпката попяваме ”, споделя още Георгиев.

И до момента в който мъжете чевръсто се въртят към огъня, сръчни балканджийки пекат първите мръвки на цвъртящите скари. „ Първите мезета са за касапите ”, прецизират дамите.

По време на празника, проведен от Община Елена и Местен съвет по туризъм, бе показана изложбата-базар „ Забравени обичаи и живи усети “. Посетителите на балканското градче се любуваха на изявите на известния хърватски фолклорен отбор „ Линджо “ от Дубровник, с 53-годишна история, приет през 2012 година за дипломат на мира посредством туризъм към Международния институт за мир. Огромен интерес имаше към приключенската игра „ По следите на изчезналия бут “. В издирването на закопания деликатес се включиха 35 тима със 150 участници. За втора година на фестивала гостува фамозният екип на „ Аламинут “.

Музикалната стратегия в съботния ден бе подсилена с присъединяване на Йордан Марков и духов оркестър „ Виво Монтана “, а по привечер на площада се изявиха локалните танцови обединения „ Балканджийче “, „ Еленика “ и „ СамоДиви “. Вечерният концерт на националната певица Росица Пейчева с танцова групировка „ Етно темп “ приключи с празнични илюминации. Куклен спектакъл „ Весел “ от Велико Търново забавлява децата с постановката „ Хитър Петър “.

„ Провеждали сме празника в слънчево време, правили сме го в сняг, а в този момент за първи път и в дъждовно време. Погрижихме се да има голям брой занимания на две подиуми, детски ъгъл, касапски ъгъл. Туристическата леглова база в Еленския Балкан бе запълнена напълно от преди седмици ”, показа кметът на Елена инж. Дилян Млъзев.

Градоначалникът посочи, че празникът се прави през октомври като продължение на остаряла традиция, съгласно която Димитровден е бил денят, в който са се завръщали гурбетчиите и е ставал сборът на Елена.

„ Сега съчетаваме празника с ревю на локалните артикули като млечни произведения, сушени плодове, плодови сокове, виновност, мед. Цялото многообразие на еленската кулинария е изнесена на показ. Над 250 производители са изложили своята продукцията. Над 1000 бута бяха готови особено за събитието ”, посочи инж. Млъзев.

Той осведоми, че локалната администрация работи еленският бут да се снабди със предпазено географско напътствие. За подобен статут и марка се борят и останалите характерни артикули като еленския мед.

„ Издирили сме архивни източници, които потвърждават, че още през предишния век, еленския бут е бил характерна и известна стока и е взел участие в комерсиално ревю в Горна Оряховица. Търсим и антични предписания за приготвянето на месния специалитет ”, показа инж. Дилян Млъзев.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР