Над 10 000 деца, ученици, учители и преподаватели от ВТУ

...
Над 10 000 деца, ученици, учители и преподаватели от ВТУ
Коментари Харесай

Над 10 000 души се включиха в празничното шествие на 24 май в Търново

Над 10 000 деца, възпитаници, учители и преподаватели от ВТУ „ Св. Св. Кирил и Методий “ и НВУ „ Васил Левски “, студенти, курсанти и кадети, поданици и посетители на Велико Търново се включиха в празничното шествие в Деня на българската култура, просвета и на славянската книжовност – 24 май. Пъстрото дефиле потегли от площад „ Велчова завера “ и доближи до центъра на града. За първи път участваха и представители от 15 европейски страни.

С бурни овации участниците в шествието бяха посрещнати от формалните лица пред постройката на Музикално-драматичния спектакъл „ Константин Кисимов “. Кметът Даниел Панов персонално показа всички детски градини, учебни заведения и просветителни институции. В словото си Панов акцентира, че 24 май е най-българският и най-обичаният празник, а в този ден по-силно от всеки път би трябвало да се гордеем и с достолепие да се назоваваме българи.

„ Велико Търново – историческата и духовна столица на България, потвърждава какъв брой мощен е духът на нашия народ! Една от най-вълнуващите и прочувствени гледки е усмихнатите деца, носещи портретите на светите братя Кирил и Методий! В едно виждаме славното минало и достиженията на нашия народ, сегашното, което ни зарежда с оптимизъм за бъдещето! Тези мощни усеща, този дух на родолюбие би трябвало да го предаваме на нашите деца “, сподели от трибуната кметът на Велико Търново.

„ От доста епохи насам буквите на светите братя Кирил и Методий ни сплотяват като народ. Кирилицата е най-трайното и скъпо, най-оригиналното достижение, което България е дала на Европа и света. Кирилицата е българска национална горделивост! Тя носи култура, просвета и нематериалност на целия славянски свят. И през днешния ден близо 300 милиона души по света пишат с нашите букви “, акцентира Даниел Панов.

Той изрече самопризнание и благодарности на всички учители, на преподавателите и цялата академична общественост, на дейците на изкуствата, културата, духовността, на хората в читалищата, музеите, библиотеките, пред писателите и поетите.

„ Вие сте горди и почтени наследници на светите братя Кирил и Методий! Вие давате познания и възпитавате нашите деца, одухотворявате и просвещавате цялото ни общество, учите всички нас да бъдем положителни българи, да познаваме историята на нашата страна и народ, да пазим традициите и обичаите, да обичаме нашия град и нашата татковина. Благодарение на всички вас Велико Търново през днешния ден, както в славното минало, е учебен, културен и нравствен център на България “, приключи Даниел Панов.

Носител на общинската премия „ 24 май “ за изявен абитуриент стана Яница Стойкова от ЕГ „ Проф. доктор Асен Златаров “. Награда получи и Денислав Станчев от ПМГ „ Васил Друмев “, който също бе номиниран за наградата.

По-рано през днешния ден кметът Даниел Панов организира обичайна си за 24 май среша с дейци на образованието, науката, културата, изкуствата и духовността. Градоначалникът връчи грамоти на учители, защитили докторски дисертации. Специални ленти „ Отличник на Велико Търново “ бяха връчени на 29 зрелостници от дванадесетите класове. Даниел Панов поздрави отличниците, пожела им доста триумфи и ги прикани постоянно да носят Велико Търново в сърцата си.

Кулминация на празничната стратегия е аудиовизуалният театър „ Царевград Търнов – тон и светлина “.
 24-mai4  24-mai3  24-mai2  24-mai1
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР