Над 10 000 деца са били убити или осакатени във

...
Над 10 000 деца са били убити или осакатени във
Коментари Харесай

ООН: Над 10 000 деца са били убити или осакатени във въоръжени конфликти

Над 10 000 деца са били убити или осакатени във въоръжени спорове по целия свят предходната година, други са били изнасилени, принудени на станат въоръжени бойци или са хванати при набези против учебни заведения и лечебни заведения, сочат данни на Организация на обединените нации, представени от Асошиейтед прес.

През 2017 година са били регистрирани общо над 21 000 нарушавания на права на деца - внезапен скок спрямо миналата година, се споделя в годишния отчет "Деца и въоръжени спорове ".
За близо половината от общо повече от 1300 случаи на починали или ранени деца Организация на обединените нации упреква подкрепяната от Съединени американски щати арабска коалиция, която се бори в Йемен. Децата са станали жертва на въздушни или сухопътни офанзиви на войски на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства против бунтовниците хуси, които се опълчват на интернационално приетото държавно управление.

Сред жертвите, включени в отчета, са 11-годишни деца бойци, които са взели участие в гражданската война в Йемен и други страни, акцентира Организация на обединените нации.
"Важното е, че тези деца не би трябвало да бъдат третирани като второразредни; те заслужават същите права които има всяко друго дете - да живее логичен живот и да получи опция да се възвърне ", сподели Вирджиния Гамба, специфичен представител на Организация на обединените нации по тематиката за децата и въоръжените спорове.

Гамба сподели, че данните в отчета са възмутили надълбоко генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш.
Описаните 21 000 нарушавания на детски права включват 10 000 случаи на убити или осакатени деца, основно в Ирак, Мианма, Централноафриканската република, Демократична република Конго, Южен Судан, Сирия и Йемен.
Тези случаи са се нараснали трагично по отношение на миналата 2016 година, когато са били 15 500.

Установено е, че съвсем половината от 881 доказани деца жертви, починали в Нигерия са изгубили живота си при самоубийствени офанзиви, в това число с потреблението на други деца за атентатори самоубийци. Над 1900 деца са били арестувани поради техни персонални или на родителите им връзки с бунтовническата организация "Боко Харам ".

Поне 1036 деца са затворени в Ирак по обвинявания, че са опасност за националната сигурност, най-много поради хипотетични техни връзки с терористичната организация "Ислямска страна ".
1221 деца са били употребявани като бойци в Южен Судан.

Твърди се, че в Сомалия екстремистката формация Аш Шабаб е отвлякла над 1600 деца, с цел да станат бойци или да бъдат употребявани като полови плебеи.
Деца в Мианма, Южен Судан, Сирия и Йемен не са имали достъп до животоспасяваща здравна помощ.
Правителствени сили в разнообразни страни носят отговорност да към 9000 нарушавания на правата на деца през 2017 година, отбелязва Организация на обединените нации.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР