Над 1 млн. яйца ще бъдат изтеглени заради огнищата на

...
Над 1 млн. яйца ще бъдат изтеглени заради огнищата на
Коментари Харесай

Порожанов: Очакваме да се появят още огнища на птичи грип

Над 1 млн. яйца ще бъдат изтеглени поради огнищата на птичи грип у нас. Това се постанова, с цел да не се популяризира заболяването, която обаче не е рискова за здравето на хората, изясни земеделският министър Румен Порожанов пред Българска национална телевизия.

По думите му птичият грип към този момент втора година е проблем за българските птицевъди. Властите чакат да се появят още нови огнища, тъй че би трябвало да се подхващат съществени ограничения против болестта. В момента сме в натоварен развой на взимане на проби, добави министърът.

Той разяснява и заплахата с епидемията по свинете, която към този момент заплашва и границите на България.

Африканската чума наближава към България и към този момент е на към 150-160 км, ще би трябвало да предприемем превантивни ограничения и съответни решения против болестта. Самите притежатели на свинеферми и стопанства към този момент подхващат спомагателни ограничения. Единият източник на заболяването са храни като пресни салами, които могат да бъдат пренесени от туристи, идващи от инфектирани региони. Дивата свиня също е пропагандатор на африканска чума, добави Порожанов.

По мотив новата възбрана една марка да създава по едно и също време сирене и имитиращ артикул, министърът съобщи, че това се постанова, защото контролът е сложен да се направи на 100% и да се реши качеството на продуктите от един производител.

Бялото саламурено сирене и самите млечни артикули би трябвало да върнат своето име и на външния пазар, тъй като сега тези артикули са компроментирани. Продуктите от растителни мазнини ще бъдат от напълно друга група, на разнообразни лавици в магазина. Агенцията на храните е главен инструмент за следене, само че ние от министерството направихме и един екип, който да прави инспекции за нарушавания.

По мотив ниските изкупни цени на млякото и все по-осезаемия монопол на някои фермери Порожанов съобщи, че подобен проблем към този момент няма и той е бил решен след редица срещи през месец март, а сега цените са нормализирани.

За жътвената акция, която беше открита през вчерашния ден, Порожанов съобщи, че се чака добра годишна продукция, близо или малко по-голяма от миналогодишната със междинен рандеман към 530-540 кг от декар.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР