Над 1 млн. яйца ще бъдат изтеглени заради огнищата на

...
Над 1 млн. яйца ще бъдат изтеглени заради огнищата на
Коментари Харесай

Румен Порожанов: Очакваме още огнища на птичи грип, но няма опасност за хората

Над 1 млн. яйца ще бъдат изтеглени поради огнищата на птичи грип у нас. Това се постанова, с цел да не се популяризира заболяването, която обаче не е рискова за здравето на хората, изясни в ефира на Българска национална телевизия земеделският министър Румен Порожанов.

По думите му, птичият грип към този момент втора година е проблем за българските птицевъди. Властите чакат да се появят още нови огнища, тъй че би трябвало да се подхващат съществени ограничения против болестта. В момента сме в натоварен развой на взимане на проби, добави министърът.

Той разяснява и заплахата с епидемията по свинете, която към този момент заплашва и границите на България.
Румен Порожанов: Африканската чума наближава към България и към този момент е на към 150-160 км, ще би трябвало да предприемем превантивни ограничения и съответни решения против болестта. Самите притежатели на свинеферми и стопанства към този момент подхващат спомагателни ограничения.
Единият източник на заболяването са храни като пресни салами, които могат да бъдат пренесени от туристи, идващи от инфектирани региони. Дивата свиня също е пропагандатор на африканска чума, добави Порожанов.
 Свиневъди желаят незабавни ограничения против африканската чума Свиневъди желаят незабавни ограничения против африканската чума
Представители на най-големите свинекомплекси в страната упорстват страната да вземе незабавни ограничения против разпространяването на африканска чума по свинет...

По мотив новата възбрана една марка да създава по едно и също време сирене и имитиращ артикул, министърът съобщи, че това се постанова, защото контролът е сложен да се направи на 100% и да се реши качеството на продуктите от един производител.
Румен Порожанов: Бялото саламурено сирене и самите млечни артикули би трябвало да върнат своето име и на външния пазар, тъй като сега тези артикули са компроментирани. Продуктите от растителни мазнини ще бъдат от напълно друга група, на разнообразни лавици в магазина. Агенцията на храните е главен инструмент за следене, само че ние от министерството направихме и един екип, който да прави инспекции за нарушавания.
По мотив ниските изкупни цени на млякото и все по-осезаемия монопол на някои фермери, Порожанов съобщи, че подобен проблем към този момент няма и той е бил решен след редица срещи през месец март, а сега цените са нормализирани.

Министърът направи коментар и за случая с кравата Пенка, който нашумя в медийното пространство и придвижи тематиката чак до Европарламента.

Румен Порожанов: Беше ми забавен този случай, тъй като аз от първия ден знаех, че тази крава няма да бъде евтаназирана, в случай че не се намерят заболявания и в последна сметка, животното беше крепко. Сериозният въпрос е по какъв начин стопаните се грижат за животните си, това е по-голямата тематика, тъй като отговорността е тяхна.

 Гости от Европарламента ще посетят кравата Пенка Гости от Европарламента ще посетят кравата Пенка
Представители на Европарламента са показали интерес към кравата Пенка и ще посетят нея и стопанина ѝ Иван Харалампиев. Това заяви той пред Българска национална телевизия, като...

За жътвената акция, която беше открита през вчерашния ден, Порожанов съобщи, че се чака добра годишна продукция, близо или малко по-голяма от миналогодишната със междинен рандеман към 530-540 кг от декар. Очакваните доходи са много положителни за самите производители и не се чакат нараствания на артикули като самун и хлебни произведения, добави началникът на земеделското ведомство.

Той призна, че годината е доста тежка откъм градушки и естествени бедтвия. Агенция " Борба с градушките " покрива 1/3 от земеделските площи, а над 8000 ракети са изстреляни единствено досега. За страдание, това ще продължи като наклонност, добави министърът.

Той разяснява и новата Общоселскотостопанска политика за идващия програмен интервал на Европейски Съюз и съобщи, че от идващия вторник влиза в извънредно натоварен спор по тематиката. Предвидена е среща с целия аграрни отрасъл, с цел да забележим целите, за които упорства, изясни в умозаключение Порожанов.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР