Над 1 милион пространствени кубични метъра (пр. куб. м.) дърва

...
Над 1 милион пространствени кубични метъра (пр. куб. м.) дърва
Коментари Харесай

Над 1 милион куб. м. дърва за огрев се осигуряват за зимния сезон на населението

Над 1 милион пространствени кубични метъра (пр. куб. м.) дърва за огрев са избрани за директни продажби на физически лица по описи от кметства за 2021 година От тях 365 хиляди прочие куб. м са планувани за продажба като стояща дървесина, а останалото количество от 675 хиляди прочие куб. м., като добити от горски склад. Тазгодишното количество е над регистрираното за миналата година, с което се подсигурява облекчаване търсенето на пазара.
Вече има цели общини като Габрово и Севлиево, които са газифицирани, заради което използването на дърва понижава. В други общини като Гоце Делчев, Своге огромна част от семействата са минали на пелети посредством изгаряне с съвременни и ефикасни котли, което съществено понижава излъчванията на фини прахови частици. Близо 47% са добитите дърва за огрев от склад, а едвам 17% са количества от стояща дървесина. Отчита се закъснение при добива на дървата, който се провежда от страна на купувача.
По данни на държавните горски предприятия, в края на месец август, са предоставени посредством директни продажби на физически лица общо 380 хиляди прочие куб. м. дърва за огрев, с което досега са задоволени потребностите на 53 460 семейства. В 12 от общо 162 стопанства на територията на страната или в 15 общини, дървата се дават напълно от общинските гори.
Цените на дървата са сходни с миналогодишните. Най-търгуваните широколистни дърва се оферират за персонална приложимост на горски склад на цени сред 37 лв. и 48 лв. за прочие куб. м. без Данък добавена стойност. Иглолистните дърва варират сред 24 лв. и 36 лв. без Данък добавена стойност за другите териториални поделения и се дефинират от характерните условия на региона, отдалечеността на сечището от обитаемото място и разноските за рандеман. Продажната цена на добивани от самите лица за лични потребности дърва, е в границите от 5 лв. до 22 лв. за иглолистни дърва без Данък добавена стойност за прочие куб. м. и от 12 лв. до 28 лв. без Данък добавена стойност за тримерен пространствен метър за широколистните дърва. Важно е да се знае, че в посочените цени не са включени разноските за превоз, товарене и разтоварване. Тези действия се заплащат от купувачите и нормално се правят от частни физически или юридически лица, притежаващи лични транспортни средства, като цената на предлаганата от тях услуга в допълнение оскъпява крайната цена на дървата.
Обръщаме внимание на всички жители да се доставят единствено със законно добити дърва за огрев. При закупуването им би трябвало да се ревизира за съществуването на маркировка на дървата. Купувачът наложително е нужно да изиска и да съхранява оригинала на транспортния билет, с който са доставени. Дървесина, която не е маркирана, не е съпроводена с превозен билет или имената и адреса на притежателя й не подхождат на вписаните в билета, предстои на лишаване, а лицето, което я има - на санкция. Достоверността му може да бъде тествана на електронен адрес tickets.iag.bg. При основателни подозрения за нарушаване подайте сигнал на телефон 112.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР