Над 1 милион и 350 хиляди фалшиви долара и печатница

...
Над 1 милион и 350 хиляди фалшиви долара и печатница
Коментари Харесай

Антимафиотите във Варна разбиха печатница за производство на фалшива валута

Над 1 милион и 350 хиляди подправени $ и печатница за производството им разкриха антимафиотите във Варна. Банкнотите са били с извънредно високо качество и не са разпознавани от банкомати и броячни машини като имитации. На този стадий няма данни доларите да са популяризирани. Образци от тях ще бъдат дадени за проучване в лабораториите на Европол и Сикрет сървиз. Трима души са арестувани. Това е втората печатница за подправени пари, разкрита по черноморското ни крайбрежие в границите на две седмици.

Варна

Работата по варненската печатница за извънредно качествени подправени доларови банкноти стартира преди близо половин година откакто в ГДБОП получават извънредно нищожна оперативна информация.
Ивайло Спиридонов, шеф на ГДБОП: Сочеше, че лица от гр. Варна се занимават с произвеждане на подправена валута и подправени документи.
Антимафиотите от отдел " Фалшификати " стартират да работят, само че не засичат на пазара подправени банкноти, по чийто следи да тръгнат. Фалшификаторите обаче позволяват няколко неточности.

Ивайло Спиридонов, шеф на ГДБОП: Едната от тях беше, че благодарение на куриерски компании пристигаха част от материалите, които са нужни за произвеждане на тези подправени документи и подправени долари.
Така проверяващите наблюдават две колета - едната е на специфична хартия, а другата на характерно мастило, което печатарската промишленост у нас не употребява. Стигат до гараж на къща в местността Евксиноград.
Евгения Деянова, наблюдаващ прокурор: Бяха открити отпечатани и направени в друга степен на комплектност банкноти в номинал от 100 щатски $, като общата сума, общия общ брой на банкнотите, които намерихме и иззехме възлиза на над 1 милион и 350 хиляди щатски $.
В гаража е открита още висококачествена машина за офсетов щемпел и печатна примес, която имитира магнитно мастило, което прави подправените банкноти извънредно мъчно отличаващи се от същинските.

Евгения Деянова, наблюдаващ прокурор: Т.е. тези банкноти мъчно биха били разпознати даже от банкомати или от едно преброяващо устройство, което би следвало да регистрира неистинските банкноти.
Открити са още подправени знаци на Морска администрация, Министерство на вътрешните работи, в това число на ГДБОП, както и готови подправени защитни холограми за разнообразни типове документи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР