Над 1 500 бяха участниците в традиционната инициатива Велошествие и

...
Над 1 500 бяха участниците в традиционната инициатива Велошествие и
Коментари Харесай

Над 1 500 участници събра инициатива за по-чист въздух на София

Над 1 500 бяха участниците в обичайна самодейност Велошествие и крос „ София кара колело и тича за по-чист въздух “ , което се трансформира в най-масовото събитие до момента през годината. Още от рано сутринта на площад Народно заседание започнаха да се събират най-нетърпеливите, а в 11:00 ч. на старта застанаха близо 1 200 колоездачи. Веднага след тях потеглиха и бегачите по маршрута от Парламента през Орлов мост, около Перловската река до НДК и по-късно, по бул. " Витоша ", до входа на Южния парк. Там ги чакаха няколко занимателни игри, детски съревнования, демонстрации, доста въодушевление. Всеки финиширал получи специфична грамота за присъединяване си в тазгодишното издание.
Събитието се провежда от „ София – Европейска столица на спорта “, Столична община и Центърът за градска мобилностпри прецизно съблюдаване на нужната отдалеченост и на здравните разпореждания. Домакините бяха обезпечили дезинфектанти и безвъзмездни маски за лице за всички искащи да се включат. Отделно бяха разчертани коридори за отдалеченост сред участниците, преди да потеглят по трасето. Стартът бе даден от доцент лекар Тодор Чобанов – заместник-кмет на София. „ Нашия град обича велосипедния спорт. Столична община прави масксималното с цел да може повече хора да карат колело, тъй като това значи повече здраве, повече чист въздух, повече зеленина. Благодаря на Фондация „ София – европейска столица на спорта “, на Центъра за градска подвижност и на Общинска полиция за положителната организация. Днес всички тук сме на един празник. Пожелавам положително въодушевление и триумф в днешното събитие “, сподели Чобанов в късото си одобрение към участниците.
Всеки от запалянковците получи специфична фланелка и балон, с който да украси празнично велосипеда си. Стартът на бегачите бе даден от Анатоли Илиев - заместник-председател на Фондация " София - европейска столица на спорта ". Колоната по традиция бе поведена от именити български състезатели и част от младите очаквания на родния и международния спорт.
Отново на старта бе Евгения Раданова, която се слави освен с 3-те си медала от зимни олимпиади, само че и с това, че тя е единствената българка взела участие и на зимна, и на лятна олимпиада със своя старт в колоезденето от Игрите в Атина през 2004 година Пред Народното събрание с велосипед беше и Йордан Йовчев - един от най-класните гимнастици в международната история за всички времена, спечелил 4 олимпийски медала. До тях беше направилата неотдавна пробив в международното фигурно пързаляне Александра Фейгин и най-новата млада звезда на българския спорт – единствената ни медалистка от последната младежка олимпиада Мария Руневска. Талантливата хокеистка завоюва бронз със сборния отбор на приключилите през януари в Швейцария юношески олимпийски игри.  В пъстрата колона имаше групи фенове на колоезденето от няколко посолства в България, хора на изкуството и бизнеса.
Велошествието и кросовото тичане нямаха спортен темперамент , а прекосяването по 4-километровия маршрут бе за да се насочи обръщение за по-чист въздух, за по-красива и зелена българска столица. „ София – европейска столица на спорта “ провежда събитието към този момент 5-та поредна година, дружно с още над 100 интензивности в календара, които имат за цел да дават повече благоприятни условия на софиянци и гостите на града за спорт и деен метод на живот.
Спортният празник включваше с демонстративни съревнования за деца с дребни колела, в които се включиха над 400 малчугани. На специфични щандове и палатки експерти посочваха на най-малките какви са новите трендове в колоезденето и методите за безвредно каране на колело.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР