Над 1,2 млрд. лв. от бюджета на Агенция Пътна инфраструктура“

...
Над 1,2 млрд. лв. от бюджета на Агенция Пътна инфраструктура“
Коментари Харесай

Министър Цеков: 2024 г. ще е годината на Северна България с 1,2 млрд. лв. за пътна инфраструктура

Над 1,2 милиарда лева от бюджета на Агенция „ Пътна инфраструктура “ за 2024 година, който е повече от 1,7 милиарда лева, са планувани за вложения в Северна България. От тях основни са построяването на Автомагистрала „ Хемус “, за която разгадавам, че със Закона за бюджета ще бъде решен въпросът, обвързван с нужната индексация, пътят сред Видин и Ботевград и автомагистралата сред Русе и Бяла, която към този момент строим. Очаквам още при започване на новата година да има и одобрено трасе за Автомагистрала „ Черно море “. Това съобщи министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков по време на Встъпителната конференция на новоизбраните кметове и ръководители на общински препоръки, проведена от Националното съдружие на общините в Република България в София. Регионалният министър се включи в панела на тематика „ Разговор за значимите решения по пътя към устойчиви и мощни локални управляващи “ с присъединяване на министър-председателя на Република България акад. Николай Денков, заместник-министъра на финансите Георги Клисурски и Даниел Панов - ръководител на УС на НСОРБ и кмет на община Велико Търново. Във форума участваха близо 200 от кметовете на всички 265 общини.

Министър Цеков заяви, че до края на декември ще бъдат оповестени утвърдените блокове, които ще бъдат санирани по процедурата „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд – Етап I “, финансирана по Плана за възобновяване и резистентност. Споразуменията с общините за осъществяване на действителните строително-монтажни действия ще се подписват през януари 2024 година „ Не чакайте подписването на договорите. Апелирам кметовете да стартират с оповестяването на публичните поръчки за избор на реализатори откакто излезе класирането, с цел да не се губи време ", обърна се районният министър към представителите на локалната власт. Цеков обърна внимание, че по Плана за възобновяване и резистентност има заложени облекчени контролни механизми, които да наблюдават за възможни нарушавания при осъществяване на мярката, като от страна на държавната администрацията ще се съблюдава прецизно законът, без да има „ престарание “ за изрично налагане на финансови корекции.

„ Основният проблем на политиките във ВиК бранша, е че имаме ръководство на операторите на търговски принцип, само че се работи на контролиран пазар, при който се стараем да намерим баланс сред цената на водата и нуждата от вложения. Баланс не може да реализираме, тъй като вложенията не са задоволителни на фона на проблемите. Загубите на вода по остарелите водопроводи са над 55%. За да работи обикновено бранша, са нужни вложения от 1 милиарда лева, което е действителна цел. През последните години вложенията във ВиК мрежата мъчно стигат 200 млн. лева годишно “, разяснява районният министър. Според него до момента в който не се усилят вложенията от бюджета, ще сме в обаян кръг, защото операторите би трябвало да взимат заеми и да възстановят средствата през цената на водата. Министър Цеков изрази мнение, че частичните вложения на парче не водят до позитивен резултат и даде образец със приключените водни планове в част от обитаемоте места, където макар новите водопроводи се регистрира спад на загубите на вода с 2-3 %. Той насърчи локалните управляващи да създават планове за възобновяване на ВиК инфраструктурата с европейско или национално финансиране, с цел да не се повишават цените за потребителите. „ Каня представители на НСОРБ да обсъдим препоръчаните промени в Закона за ВиК. В него няма нищо скрито – част от измененията са свързани с осъществяването на ПВУ и обособяването на независим регулатор. Другите също не са нови и от през днешния ден – те са противоречиви от 10 години, когато е призната Стратегията за развиване на ВиК бранша. Слонът в стаята е консолидацията. Трябва да работим за излекуване на бранша и за основаване на условия за неговата резистентност, сподели още министър Цеков. Той добави, че експертното мнение е, че консолидацията е единственият път - един оператор в една област. Министърът бе безапелационен, че Министерство на регионалното развитие е готово да разиска и други гледни точки. " Целта е да реализираме икономии от мащаба, а от там да дойдат повече средства за вложения. Операторите би трябвало да оперират в среда, в която да генерират доходи, само че тематиката е комплицирана. Като цяло към 10-15% от общините са срещу консолидация на бранша, само че съм подготвен да обсъдим всеки претекст и мотив “, акцентира министър Цеков. По думите му сега има общини и регионални центрове с огромни проблеми с водоснабдяването, за които трябват доста вложения, само че схваща и кметове на общини с надеждни и задоволителни водоизточници, които доставят вода на популацията на по-ниска цена. „ Приоритет на страната е окрупняването на бранша и гарантиране на неговата резистентност “, сподели още Андрей Цеков.

Регионалният министър акцентира и нуждата от приемане на ясни критерии за оценката и финансирането на плановете на общините от специфичния фонд, написан в бюджета за следващата година. Според него би трябвало да се заложи механизъм, който да не разреши с национално финансиране да се извършват планове, които могат да получат безплатни европейски средства от другите стратегии. Трябва да се намерения и за рамка, която да регламентира допустимостта на разноските, типа на обектите и градежите, както и критерии за оценка. „ Основата ми цел е да имаме ясни правила и регламенти “, сподели министър Цеков.

Той се ангажира и с обзор на законодателството във връзка с множеството финансови корекции, налагани на общините от Управляващите органи на европейските стратегии. Според министър Цеков там, където се открити нарушавания и злоупотреби, би трябвало да се постанова цялата глоба на закона, само че не трябва и всеки надзорен орган да постанова свръх условия.

Министър-председателят акад. Денков, районният министър Цеков и зам.-министърът на финансите Клисурски отговаряха близо 2 часа на въпроси на кметове и дискутираха с тях разновидности за разрешаване на насъбрани през годините проблеми.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР