Над 1 000 души са посетили пещера Добростански бисер край

Над 1 000 души са посетили пещера Добростански бисер край ...

Прилепни колонии и подземен карст разкриват историята на Добростански бисер.

Над 1 000 души са посетили пещера "Добростански бисер" край Асеновград, само в рамките на 14 работни дни за обекта, след отварянето му през новия сезон. Той приема туристи само през летния период, като работи три дни седмично - в петък, събота и неделя. "Добростански бисер" отваря врати и през празничните дни. Около 45 000 пък са туристите, разгледали НПК Асенова крепост за първите пет месеца на настоящата година.
С всички тези факти и с още много интересна информация се запознаха седмокласници от СУ "Свети Свети Кирил и Методий" в Асеновград по време на урока "Красотите на асеновградския край". Провеждането на открити презентации и събеседвания на тема история, историческо и културно наследство в национален и регионален план, се превърна в традиция през последните години. В последния урок акцентът на презентацията бе върху Биосферен парк "Червената стена", пешеходния туризъм и туристическите маршрути в региона, сред които е сакралната триада "Беланташ" - "Караджов камък" - Кръстова гора. Презентациите обичайно се провеждат в криптата на Асенова крепост в църквата Света Богородица-Петричка към НПК Асенова крепост или в Туристическия информационен център в града.
"Чрез инициативата децата научават неща, за които никога не са подозирали. Почти съм сигурен, че най-малко, всеки един от тях ще разгледа информацията за обектите, за които им разказахме", увери Ивайло Мирчев от Туристически информационен център-Асеновград. Идеята се реализира за трета поредна година. По думите на Мирчев, прави впечатление, че учениците, които са присъствали на последния урок, вече са посетили всеки един от обектите и са наясно за нещата, обект на дискусията. Той е категоричен, че учениците от Асеновград са изключително любознателни и урокът не е представлявал едностранен монолог, а децата непрекъснато са отправяли въпроси и са споделяли свои впечатления.
Доста силно впечатление на седмокласниците е направил фактът, че всеки един от туристическите обекти има своя фейсбук страница и така учениците могат да се отбележат, че са го посетили. "А това е абсолютен апогей за децата, защото те нямат очите за възприятие на възрастния човек, а възприемат, като тийнейджъри. А посещавайки едно туристическо място, те после ще разказват на своите приятели и съученици", допълни Ивайло Мирчев. Той довърши, че учениците са любопитни, защото тепърва навлизат осъзнато в света. Друо впечатляващото за децата от урока по туризъм е била пещера "Добростански бисер". Тя е разположена на 800 квадратни метра и е с дължина 44 метра.
Пещерата привлича с изключителната си красота и е една от общо 15-те социализирани пещери в България. Пет от тях се намират в Родопите. Наред с "Добростански бисер", останалите четири са "Дяволското гърло", "Ягодинска пещера", "Снежанка" и "Ухловица". "Добростански бисер" се отличава с това, че се намира на най-висока надморска височина - около 1 380 метра. "Тя буквално е музей на подземния карст и е достъпна, както за семейства, така и за хора от всякаква възраст. До терена, в който се намира самата пещера се достига чрез 15-метров отвес, на който е изградена вита стълба, с цел безопасност на посетителите. Температурата в пещерата варира от 6 градуса до 9 градуса", обясни Ивайло Мирчев.
"Добростански бисер" е достъпна за посетители само през лятото заради намиращата се в нея пещерна колония от прилепи. Преди няколко години те са били общо 14, а сега наброяват 70. През зимата прилепите в пещерата изпадат в хибернация. Ако бъдат изведени от това състояние през зимата, те не могат отново да се върнат в него и липсата на енергия ще ги погуби. Затова в зимния период не се допускат посетители, за да може прилепите да зимуват, без да бъдат обезпокоявани. На територията на община Асеновград има три пещери с пещерни колонии. Освен в "Добростански бисер", прилепи живеят и в "Гаргина дупка" край село Мостово и в "Иванова вода". Последната се обитава от 10 000 до 17 000 прилепи. И всяка година около 3 000 допитат от Хърватска. Те идват, защото на това място е благоприятна температурата за тях, а тя е ниска и постоянна. "Добростански бисер" е съставена от три отвеса. Единият от е над 40 метра, а останалите два са по 20 метра.

Източник: actualno.com