Над 1 000 души са посетили пещера Добростански бисер край

...
Над 1 000 души са посетили пещера Добростански бисер край
Коментари Харесай

Прилепни колонии и подземен карст разкриват историята на Добростански бисер

Над 1 000 души са посетили пещера " Добростански бисер " край Асеновград, единствено в границите на 14 работни дни за обекта, след отварянето му през новия сезон. Той приема туристи единствено през летния интервал, като работи три дни седмично - в петък, събота и неделя. " Добростански бисер " отваря порти и през празничните дни. Около 45 000 пък са туристите, разгледали Наказателно-процесуален кодекс Асенова цитадела за първите пет месеца на актуалната година.
С всички тези обстоятелства и с още доста забавна информация се срещнаха седмокласници от СУ " Свети Свети Кирил и Методий " в Асеновград по време на урока " Красотите на асеновградския край ". Провеждането на открити презентации и събеседвания на тематика история, историческо и културно завещание в народен и районен проект, се трансформира в традиция през последните години. В последния урок акцентът на презентацията бе върху Биосферен парк " Червената стена ", пешеходния туризъм и туристическите направления в района, измежду които е сакралната триада " Беланташ " - " Караджов камък " - Кръстова гора. Презентациите всекидневно се организират в криптата на Асенова цитадела в църквата Света Богородица-Петричка към Наказателно-процесуален кодекс Асенова цитадела или в Туристическия информативен център в града.
" Чрез самодейността децата научават неща, за които в никакъв случай не са подозирали. Почти съм сигурен, че минимум, всеки един от тях ще прегледа информацията за обектите, за които им разказахме ", увери Ивайло Мирчев от Туристически информативен център-Асеновград. Идеята се осъществя за трета поредна година. По думите на Мирчев, прави усещане, че учениците, които са участвали на последния урок, към този момент са посетили всеки един от обектите и са наясно за нещата, обект на полемиката. Той е безапелационен, че учениците от Асеновград са извънредно любознателни и урокът не е представлявал едностранен монолог, а децата непрестанно са отправяли въпроси и са споделяли свои усещания.
Доста мощно усещане на седмокласниците е направил фактът, че всеки един от туристическите обекти има своя фейсбук страница и по този начин учениците могат да се отбележат, че са го посетили. " А това е безспорен разцвет за децата, тъй като те нямат очите за усещане на възрастния човек, а възприемат, като младежи. А посещавайки едно туристическо място, те след това ще описват на своите другари и съученици ", добави Ивайло Мирчев. Той довърши, че учениците са любопитни, тъй като занапред навлизат осъзнато в света. Друо впечатляващото за децата от урока по туризъм е била пещера " Добростански бисер ". Тя е ситуирана на 800 квадратни метра и е с дължина 44 метра.
Пещерата притегля с изключителната си хубост и е една от общо 15-те социализирани пещери в България. Пет от тях се намират в Родопите. Наред с " Добростански бисер ", останалите четири са " Дяволското гърло ", " Ягодинска пещера ", " Снежанка " и " Ухловица ". " Добростански бисер " се отличава с това, че се намира на най-висока надморска височина - към 1 380 метра. " Тя безусловно е музей на подземния карст и е налична, както за фамилии, по този начин и за хора от всякаква възраст. До терена, в който се намира самата пещера се доближава посредством 15-метров отвес, на който е построена вита стълба, за сигурност на посетителите. Температурата в пещерата варира от 6 градуса до 9 градуса ", изясни Ивайло Мирчев.
" Добростански бисер " е налична за гости единствено през лятото поради намиращата се в нея пещерна колония от прилепи. Преди няколко години те са били общо 14, а в този момент наброяват 70. През зимата прилепите в пещерата изпадат в хибернация. Ако бъдат изведени от това положение през зимата, те не могат още веднъж да се върнат в него и неналичието на сила ще ги погуби. Затова в зимния интервал не се позволяват гости, с цел да може прилепите да зимуват, без да бъдат обезпокоявани. На територията на община Асеновград има три пещери с пещерни колонии. Освен в " Добростански бисер ", прилепи живеят и в " Гаргина дупка " край село Мостово и в " Иванова вода ". Последната се населява от 10 000 до 17 000 прилепи. И всяка година към 3 000 допитат от Хърватска. Те идват, тъй като на това място е удобна температурата за тях, а тя е ниска и непрекъсната. " Добростански бисер " е формирана от три отвеса. Единият от е над 40 метра, а останалите два са по 20 метра.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР