Над 1 000 000 души от населението на Чехия се

...
Над 1 000 000 души от населението на Чехия се
Коментари Харесай

Над 1 млн. души ще протестират днес в Чехия, отбелязвайки „нежната” революция

Над 1 000 000 души от популацията на Чехия се чака да вземат участие през днешния ден в антиправителствени митинги, които да отбележат 30-годишнината от „ нежната ” гражданска война в страната , написа БГНЕС. Благодарение на така наречен „ нежна ” гражданска война комунистическият режим в Чехословакия беше свален от власт по кротичък път и се отвори пътят към народна власт и стопански промени в страната.
Смяната беше провокирана от студентския митинг на 17.11.1989 година в Прага. Тогава бе провокирано вниманието на международната общност. На тази дата чехословашката полиция разгони брутално студентския митинг, проведен от комунистическата юноша, който имаше за цел отбелязването на 50-годишнината от студентските демонстрации против нацистката окупация. Падането на Берлинската стена седмица по-рано трансформира студентската манифестация в Прага в политическа проява против комунистическия режим. 600 индивида бяха ранени, само че вместо да се откажат, студентите оповестиха безсрочна стачка.
Към тях се причислиха и доста други жители, сред които и писателят Вацлав Хавел. Няколко дни по-късно беше основана първата опозиционна партия в страната „ Граждански конгрес ”.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР