Начинът, по който се развива епидемията от Covid-19, е доста

...
Начинът, по който се развива епидемията от Covid-19, е доста
Коментари Харесай

Д-р Петър Марков: Това, което се случва в България, не е много по-различно от това, което виждаме в другите страни

 Начинът, по който се развива епидемията от Covid-19, е много сходен в другите страни. В началото виждаме постепенно повишаване, последвано от много бързо повишаване в броя на случаите. Това, което се случва в България, не е доста по-различно от това, което сме виждали в други страни.

Това преподавателят в " Оксфорд “ лекар Петър Марков. Той е специализирал епидемиология в Школата по тропическа медицина към Лондонския университет. Освен като учител, той работи и в Европейския център за надзор на инфекциозните заболявания.

До каква степен епидемията във всяка една страна е под надзор и случаите стартират да понижават, основно зависи от ограниченията, които се взимат. Ако не се вземат ограничения, броят на случаите пораства неконтролируемо. Ситуацията в Италия е ясна илюстрация за това. Колко бързо ще бъде лимитирана епидемията зависи тъкмо от това. На наша страна е, че България взе относително рано ограничения за ограничение на контакта сред хората. Мисля, че може да се надяваме на понижаване на повишаването на епидемиите и може би начало на някакво понижаване на случаите след към месец - месец и нещо, сподели той.

Дотук оценките за смъртността са малко под 1% от всички инфектирани, само че равнището ще остане релативно нестабилно още известно време, пред БНР.

" До каква степен се тества всеобщо и необятно популацията е, несъмнено, основно за познанието ни за броя на случаите. Ако тестваме доста малко, разумно ще открием доста малко случаи и назад. Но казусът с непълнотата на тестването е проблем във всички страни. Повечето тестват лимитирано - единствено заболели или тежко заболели. Страните, в които се тества по-широко, откриват повече случаи “.

Обективен аршин за броя на инфектираните, за които не знаем, са смъртните случаи, изясни специалистът:

" Може да се каже, че фактът, че в България до момента имаме единствено 3 смъртни случая, е един позитивен прогностичен белег за размера на епидемията и това какъв брой ще бъдат “.

Не е изключено в по-ранните стадии на епидемията да са пропуснати смъртни случаи от новия ковид, които да не са открити като такива, предизвести Марков.

Какво знаем за вируса

" Новият ковид има три характерности, които го вършат изключително сложен за надзор и справяне. Той не е прекомерно мощен в нито една от тях, само че комбинацията от трите го прави огромен проблем. Едната е фактът, че доста малко знаем за него. Другата е относително висока инфекциозност, а третата – патогенността “.

Създаване на ваксина или лекарство

" Бих окуражил хората да се осведомят от авторитетни източници за това какво оказва помощ и какво не оказва помощ. На този стадий към момента няма нито ваксина, нито характерно лекуване, за които да е открито твърдо, че работят. Разработването на ваксина и на противовирусен медикамент, който да работи, е развой, който трае доста дълго. Това, което се прави сега като търсене на лекарство, е повече ориентирано в посока да се употребяват към този момент съществуващи лекарствени препарати, създадени за други цели. В момента са в изследвания най-различни видове медикаменти. Най-обещаващите са противовирусно лекарство, създадено преди време против ебола – Рендесивир – и препарати против малария. Третото е композиция от две противовирусни средства, създадени против ХИВ, съчетано с интерферон. Това са препаратите, които дават някаква вяра “.

Може ли вирусът да утихне през лятото

" Не знаем доколко смяната в климатичните условия, които идват с пролетта и лятото, ще докара до понижаване на темпа на заболеваемост. Наскоро излезе разбор, който демонстрира някаква връзка сред температурата на другите места по света, където новият ковид е налице, и заболеваемостта. Това дава някаква вяра, а също и аналогията с другите въздушно-капкови инфекции, които всички понижават напролет и лятото “.

Изследването, че половината британци може би към този момент са инфектирани, е от математици

" Това проучване е от мои сътрудници във факултета, в който аз работих. Изследването приема като един от разновидностите, че може половината население на Англия да са инфектирани, само че този факт не следва като резултат проучването. Те изследват доколко нашите оценки за размера на епидемията сега зависят от смъртността на патогена. Не бих споделил, че това проучване води до заключението, че половината население на Англия към този момент е инфектирано. По никакъв метод! Това проучване не изследва смъртността. То е на хора, които се занимават с математическо моделиране. Те нямат метод да изследват смъртността, одобряват разнообразни равнища като основа за експериментиране на разнообразни сюжети “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР