Начинът, по който функционира Европа не удоволетворява гражданите ѝ. Това

...
Начинът, по който функционира Европа не удоволетворява гражданите ѝ. Това
Коментари Харесай

Йотова: Начинът, по който функционира Европа не удоволетворява гражданите ѝ

Начинът, по който действа Европа не удоволетворява жителите ѝ. Това съобщи вицепремиерът Илияна Йотова по време на срещата на КОСАК през днешния ден.

“Трябва да сме наясно, че българското председателство е в края на един доста значим мандат на европейските институции. Още повече - от триумфа на българското председателство ще зависи и триумфа на останалите европейски страни и на Европейски Съюз като цяло. Българското председателство влиза в тези месеци със своите сигурни и дейни позиции, а не просто водени от инерцията и дневния ред на Европа ”, съобщи Йотова.

“Преди към година отбелязахме 60 години от основаването на съюза. Докато водачите на остарелия континент подписваха декларацията, на открито имаше доста жители “за ” и “против ” европейския план. Преживяваме, в случай че не един от най-трудните, то най-малко един от най-колебливите интервали на нашето европейско семейство. И би трябвало да си кажем през днешния ден почтено, че методът, по който действа Европа не удоволетворява нашите жители. Говорим си на високи равнища и конференции, а към момента не можем да увлечем жителите, с цел да спорим и търсим решения по какъв начин да развиваме Европа ”, уточни тя. Според нея напоследък няколко плана са “раздвижили въздуха ”, а точно предлагането за Бялата книга на Европа, визията на френския президент Еманюел Макрон за това каква Европа ни е нужна и речта на Жан- Клод Юнкер за положението на Европейски Съюз.

“В тези изявления имаше доста хрумвания, само че полемика не се състоя. Дали към този момент равнодушието е наша диагноза. Ето това е най-важният концептуален въпрос, на който си изискуем отговор. Дълъг е описът на аргументите за днешната обстановка.

Европа се раздели. Вместо работещи решения, като че ли повече строим и построяваме огради. Огради освен против новопристигащите, само че и едни против други. Само допреди 10 година бе немислимо една страна да заплаши, че ще напусне Европейски Съюз, поради неналичието на взаимност. А през днешния ден има производства и против две страни от нашето европейско семейство за нарушаване на върховенството на закона. Имаме два пътя- теоритичната структура за Европейски Съюз, която ще запълваме по-късно с съответни политики или съответни политики, които на процедура построяват модела на Европа. Лично аз съм за втория вид ”, сподели още българският вицепрезидент. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР