Начинът, по който действаме при възникване на кризи в областта

...
Начинът, по който действаме при възникване на кризи в областта
Коментари Харесай

Индивидуални права в условията на Covid-19. Балансът

" Начинът, по който действаме при пораждане на рецесии в региона на опазването на здравето – дали избираме да упражним властта си, дали да защитим уязвимите – рефлектира върху обществото, което се стремим да бъдем " [1].

През 2015 година дойдох в университета Емори в Атланта малко откакто там се бяха излекували двете медицински сестри от Далас, които бяха първите случаи на пациенти с Ебола, инфектирани на американска територия. „ Пътят “ на болестта от Либерия до Далас беше доказателство за това, че управляващите постоянно могат да се окажат сюрпризирани от някой отдалечен незабележим зложелател, какъвто през днешния ден се оказа Covid–19.

Млад либериец каца на летището в Далас, само че не оповестява, че е бил в контакт с пациент с Ебола до момента в който е обитавал в Либерия. Пет дни след идването си развива признаци и е признат в Спешното поделение в болничното заведение в Далас, откъдето е изписан за домашно лекуване. Няколко дни по – късно е върнат с кола за спешна помощ назад с тежки признаци в същата болница, където е изолиран и лекуван до гибелта си. Пътят на този пациент е образец за каскада от неправилни дейности – от неправилната първична диагностика и подценяване на случая, през колата за спешна помощ, която е превозвала пациенти цели 48 часа след болния без да бъде дезинфекцирана, до контактите му с общо 55 съграждани, в това число съученици на децата му и двете медицински сестри, за които стана дума първоначално.

Представете си, че това се случва с пациент, притежател на SARS-CoV-2. За разлика от новият ковид, пациентът с Ебола е инфектиран единствено при поява на признаци, а когато те се появят,обикновено е толкоз болен, че мъчно би популяризирал болестта измежду доста хора и това е лимитирало разпространяването. Вероятно сходен път са извървяли голям брой заразоносители на SARS-CoV-2 с тази разлика, че се той се популяризира по въздушно – капков път, в това число и по време на инкубационния интервал, като в чести случаи признаците са леки и индивидът продължава да работи, пътува, да разхожда кучето, да се среща с другари и да посещава разнообразни публични места.

Вече е ясно, че врагът е рисков. Съществуващите до този миг данни демонстрират, че е належащо предприемането на сложни от ограничения, които да лимитират разпространяването на вируса и да обезпечат във допустимо най – огромна степен отбраната на здравето и живота на жителите. В същото време би трябвало да се държи сметка за последствията от тези ограничения, поради условието за пропорция и съблюдаване на откритите интернационалните стандарти за отбрана на човешките права.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР