Начинът, по който беше въведена гражданската конфискация, застрашава основни човешки

...
Начинът, по който беше въведена гражданската конфискация, застрашава основни човешки
Коментари Харесай

Юристът А. Славов: Гражданската конфискация застрашава основни човешки права

Начинът, по който беше въведена гражданската конфискация, заплашва съществени човешки права. Всичко това са евентуално неоправдателни присъди против България в Страсбург. Това съобщи юристът Атанас Славов специалист в Антикорупционния фонд.
Според него, гражданската конфискация от ден на ден няма да е гордостта на България.

Междувременно в Народното събрание депутатите одобриха без диспути измененията в Антикорупционния закон на първо четене в пленарна зала. Преди два дни в правната комисия на първо четене бе призната гражданската конфискация.

Като знакови събития Славов уточни пред БНР прекратените инспекции против Делян Пеевски и унизителното задържане на кмета на Десислава Иванчева, кметицата на Младост..

Стандартът за преценка на комисията по тази причина по кое време имаме догадка на нелегално добито имущество, е значителен проблем, сподели Славов, който е експерт по Конституционно право. Той акцентира, че този стандарт би трябвало да е явен и обществено разгласен, с цел да може да няма подозрения за двоен стандарт.

Различен е критерият за виновността на обвинения и въпреки това за нелегално добитото имущество, безапелационен е специалистът.

Според Славов, при въвеждането на гражданската конфискация не беше изработен верният баланс сред правата на лицата, чието имущество се лишава, и интензивността на намесата в правната сфера. Тепърва ще виждаме последствията от тези процедури, счита той.

По думите на юриста е проблематично, когато се натрупва процедура по един закон и Върховен касационен съд се пробва да обясни насъбраната процедура, а незабавно по-късно законодателят да се намесва. Според Славов в измененията на Антикорупционния закон се вижда политическа интервенция.

Българските законодатели би трябвало да правят предварителна оценка на въздействието на одобряваните закони, посочи той. Според него приложеното към този закон е несъстоятелно.

Парламентът не извършва законовите си обвързване за публични съвещания с всички заинтригувани страни, счита юристът. Според Славов това от ден на ден се обрисува като наклонност.

В отчета на Европейска комисия категорично се акцентира непредвидимия темперамент на законодателния развой. Препоръките от евродоклада за България бяха " удавени " в шумните фанфари от документа, само че занапред ще виждаме резултата, предизвести специалистът. Той предвижда, че мониторингът ще бъде сменен с доста по-сериозни контролни механизми.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР