Началото на зимата идва с повече пожари, причинени от непочистени

...
Началото на зимата идва с повече пожари, причинени от непочистени
Коментари Харесай

Внимавайте! Бум на пожарите през зимата, ето на какво се дължи ВИДЕО

Началото на зимата идва с повече пожари, породени от непочистени комини и погрешно прилагане на отплителни уреди, демонстрират данни от разбор на случаите през последните 5 студени сезона на Главна дирекция "Пожарна сигурност и отбрана на популацията " към Министерство на вътрешните работи.

Един от последните произшествия подвига на крайник цялостен жилищен блок в Монтана. Пламва комин, чистен преди няколко месеца, а домът на Камелия Игнатова се цялостни с токсичен пушек:

"Заварихме жилището целия опушен. Страшно беше. Ужасно горещо. Имах възприятието, че ще гръмне всеки миг. Звъннахме на пожарната. Като пристигнаха, споделиха, че гори самият комин. " - изяснява дамата в ефира на Нова тв.

По данни на ГДПБЗН единствено за предходната зима пожарите, пламнали от непочистени или неизправни комини в страната са 901. А за последните 5 студени сезона димоотводите се оказват най-честата причина за битови пожари.

Според основен контрольор Стефан Стефанов при започване на отоплителния сезон комините би трябвало да се почистват. Освен това хората би трябвало да внимават какви твърди горива горят.

"В комините не би трябвало да се натрупват креозот и други съединения, които полепват и при запалване отделят висока температура ", поучава Стефан Стефанов.



Ако това се случи, коминът се трансформира в неконтролируема пещ, изяснява Делян Ангелов, прочут като единственият в страната коминочистач, сертоифициран от Регионалната занаятчийска камара във Велико Търново:

"При по-висока температура, саждите, които са по стените на комина, се възпламеняват. Коминът пламва. Ако е къща, може да изгори цялата. Виждал съм по какъв начин хората изнасят овъглената си мебелировка.

Засичал съм се с пожарникари по време на случай. Отивам да шетам комин, от другата страна пожарникарите гасят различен комин. И се оказва, че хората са ме извикали, уплашени от пожара в съседство ".

Преди зимата Делян чисти по 10-20 комина седмично. По покривите на страната обаче, хиляди димоотводи са оставени без контрол. Според коминочистача хората у нас неверно считат, че комин се чисти, единствено когато се запуши или пламне.

"Не, това е профилактика, която се прави всяка година преди началото на сезона " - безапелационен е Делян Ангелов.



Огънят и токсичният пушек взимат жертви. Миналия сезон починалите са 85. Близо половината от всички 243 жертви и ранени са в пенсионна възраст, демонстрира още данните на пожарната.

Според Стефан Стефанов огромна заплаха дебне и всички, които създадат опит сами да си почистят комина с препарат от магазина:

"Това е извънредно рисково. Особено в случай че в комина има съществено струпване на катрани и креозот. Много елементарно частиците на препарата полепват по катрана и като се възпламенят, отделят ужасно висока температура, над 900 градуса ".



С топуза и четката на коминочистача няма такава заплаха. А и да пипнеш коминочистач въпреки всичко носи шанс.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР