Началото на тол системата за тежкотоварни автомобили на 1 март

...
Началото на тол системата за тежкотоварни автомобили на 1 март
Коментари Харесай

Тол-системата: Гафове вместо милиони

Началото на тол системата за тежкотоварни коли на 1 март донесе съществено напрежение из транспортния отрасъл

© Цветелина Белутова Премиерът подреди системата за тол такси да се отсрочи за трети път - с 27 дни, откакто след като транспортният отрасъл заплаши с нови митинги. Причината за недоволството на превозвачите е основаният от страната монопол в бизнеса със събирането на пътни такси в интерес на една компания. Лошата организация може да провали проектите за събиране на 450 млн. лева от системата през тази година. " Аз съм от 40 години в тоя отрасъл и подобен батак не е бил. " Това сподели един от разгневилите се превозвачи по време на следващата среща за тол системата в сряда, 26 февруари. Думите му са положително резюме на настроението на присъстващите от пътния отрасъл. Залата в " Гранд хотел София " беше претъпкана с ядосани хора, а ситуацията беше нажежена до алено, като на футболен мач.

Поводът за тази обстановка е, че безусловно в " 12 без 5 " превозвачите схванаха, че би трябвало да заплащат спомагателна такса обслужване на частните компании - медиатори сред Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) и потребителите. На процедура се оказа, че страната е оформила един същински монопол в събирането на пътни такси и го е дала в ръцете на " Интелигентни трафик системи " - единственият работещ съгласно превозвачите медиатор, или така наречен народен снабдител на услуги (НДУ). Това е компанията, която дава бордови устройства за засичане на транспортните средства от тол системата, като предложи скъпи и неизгодни контракти.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Така, вместо сагата с тол системата да завърши на 1 март, както бе планувано след няколко отлагания, транспортните компании оповестиха нова протестна подготвеност и както в последно време се случва в такива моменти, министър председателят Бойко Борисов се огъна и даде гратисен интервал на камионите и рейсовете до 27 март, макар че до през вчерашния ден районният министър Петя Аврамова и нейният заместител Николай Нанков бяха безапелационни, че системата потегля на 1 март каквото и да става. На процедура системата ще проработи, само че от обществените изявления излиза наяве, че до 27 март превозвачите ще употребяват единствено маршрутни карти, само че няма и да бъдат глобявани.

Това значи нови загуби за страната от пропуснатите доходи, още повече че АПИ към този момент спря да продава седмични и месечни винетки за тежкотоварните транспортни средства.

Как се връзват ръцете

На доктрина камионите и рейсовете могат да заплащат тол таксите си по три метода. Държавата обезпечава маршрутните карти, които са по-подходящи за рядко преминаващите през българска територия транспортни средства. Другите два разновидността се оферират от частния бранш - посредством GPS устройства, които множеството превозвачи по този начин или другояче употребяват, или посредством специфични бордови устройства, които на доктрина могат да се закупят или наемат от НДУ.

С няколко хода обаче страната оряза опциите за избор на тол снабдители. Първо, на пазара беше пуснат един НДУ - " Интелигентни трафик системи " (ИТС), и то още преди да се разгласяват общите условия за тази работа. Фирмата е благосъстоятелност на Станислава Арнаудова и си партнира с Kapsch - компанията, която построи тол системата. В момента има още един работещ НДУ - " Конкорд смарт инфраструктура ", само че те не се демонстрират обществено, а няколко самостоятелни източника разясниха, че не са действителна опция, а работят по същия метод и са предложили съвсем същите условия като ИТС. " Капитал " изпрати въпроси до тях, само че не получи отговори. Миналата година пък " Телетол " се оплакаха, че АПИ ги блокира и не им разрешава да проработят, а четвъртият вписан НДУ в регистъра - " Иком ", също не действа. На срещата в сряда Драгомир Божков, търговски шеф на сдружението, сподели, че не са настоящ НДУ, тъй като не са внесли банковата гаранция. Причината: размерът на таксите беше обнародван в Държавен вестник чак в понеделник, а " Иком " би трябвало да предадат действителен бизнес проект на база на тях, с цел да се пресметна какъв брой да е гаранцията и тя да е обективна. " Ние сме съществено сдружение, част сме от Viasat Group, най-голямата телематична самостоятелна група в Европа ", сподели той.

Второ, оказа се, че така наречен доставчиците на декларирани данни (ДДД), които са GPS компаниите, обслужващи превозвачите и в този момент, няма да могат да работят с АПИ. Те трябваше да взимат по-ниска комисиона от размера на тол таксите (2%) или даже никаква за разлика от НДУ-тата, които прибират 7% от приходите. Заради което се очакваше да са по-желан сътрудник на страната. Но с промени в Закона за пътищата през 2019 година депутатите освободиха АПИ от контакт с ДДД, а последните бяха задължени да сключат контракти с НДУ. Формално обяснението на АПИ беше, че не разполага със софтуера, който обработва суровите данни от GPS устройствата и ги трансформира в действителни тол заявления. Но точно по този метод се оформи неналичието на конкуренцията. Пет дни преди старта на тол системата ИТС споделиха, че имат контракт единствено с един ДДД - " Тол БГ ", сдружение, основано през октомври 2018 година Фирмата е благосъстоятелност на Венцислав Маринов, който има бизнеса " Тахо Венци ". Според уеб страницата на " Тол БГ " те имат " подизпълнители ", което са GPS компании също.

Освен това по време на срещата в сряда Юрий Ценков от " Електроинвест " изясни, че условията за GPS устройството, което страната приема за събиране на тол данни, са ограничаващи. " Нито един от досегашните ви снабдители на GPS услуги, който имате сега, не може да отговори на изискванията като различен снабдител на данни. Това е направено извънредно лобистки и ограничаващо ", сподели той и провокира овации. В последна сметка GPS компаниите са получили оферта от ИТС, само че тя се оказа извънредно неизгодна - десетгодишен контракт без право да работят с други НДУ и дължат санкции от порядъка на 10 хиляди лева, в случай че изгубят клиент, сподели Юрий Ценков. Други представители на сектора потвърдиха думите му.

Така за GPS компаниите става мъчно или даже невероятно да оферират някаква услуга на транспортния отрасъл.
Проф. Олег Асенов от АПИ се изправи пред десетките гневни превозвачи в сряда.

Фотограф: Цветелина Белутова
Надписана сметка

На 19 февруари, 10 дни преди началото на тол системата, ИТС разгласи на транспортните компании, че ще взима месечна такса от 20 лева за потребление на бордово устройство. След нажежената среща с превозвачите през седмицата ИТС смъкна цената на 7 лева, само че е реалност, че предходната година компанията имаше цена към три евро, което е под 6 лв.. За съпоставяне - транспортните организации показаха, че в Австрия за уреда се заплаща 5 евро еднократно, в Германия се заплаща 65 такса и 350 евро за монтаж, в Унгария устройството се купува за 99 евро и няма месечна такса. В Чехия и Полша има единствено депозит за уреда.

Освен това в общите условия към превозвачите ИТС показват, че има право независимо да дефинира в " Ценоразпис на ИТС ", такси за предоставяните от него услуги за електронно таксуване, както и да трансформира когато и да е и по своя преценка всяка от посочените такси. Тоест те отново могат да подвигат цената когато си изискат, без никакъв надзор и в силата на монополист. В контракта има и уговорка, че не може да бъде преустановен, а в случай че въпреки всичко бъде, би трябвало да се платят всички месечни такси за наем на устройството до неговия край. След възмущението на превозвачите " Интелигентни трафик системи " дадоха леко на заден и споделиха, че ще може да се приключи съглашението с тримесечно предупреждение. Коментарът на Олег Асенов по тематиката беше, че не вижда несъгласие в това да има такса наем и че изискванията на АПИ не контролират това.

ИТС обясниха за " Капитал ", че таксата е за " трафика за данни, пакет SMS известия, поддръжката на софтуерна инфраструктура, която би трябвало да работи 24/7 и стои зад това бордово устройство, въобще цялостното обезпечаване на услугата автоматизирано тол таксуване ". Най-абсурдното е, че страната един път заплаща 7% от таксите като комисиона на доставчика, с цел да работи като медиатор, и след това превозвачите заплащат тази спомагателни такса. В последна сметка министър председателят съобщи: " Ако не се свърши всичко в границите на 7%, няма тол система. " И по този начин въпросът сякаш беше решен.

Държава на доктрина

След като и GPS компаниите бяха задължени да минават през НДУ, приходите на " Интелигентни трафик системи " и " Конкорд смарт инфраструктура " (ако заработят) ще набъбнат доста. Очакваните приходи от тол такси за 2020 година са 450 млн. лева, а пазарният дял на частните медиатори ще е огромен - отвън обсега им на процедура ще останат единствено директно преминаващите. Прогнозите са, че ще имат доходи от комисиони (7%) най-малко за 20 млн. лева

Държавата несъмнено можеше да не отстранява директната си връзка с GPS компаниите или да е по-организирана и да не взима всички значими решения за цени, обсег и правилник в последния месец. Вместо това обаче тя абдикира от главната си работа - да обезпечи оптимални доходи за пътна инфраструктура с допустимо най-вече разновидности за заплащане на тол такси. И в случай че превозвачите не бяха основен отрасъл, гръмък и неудовлетворен, политическата цена на техния яд нямаше да е толкоз висока и министър председателят Бойко Борисов нямаше да се включи с анулация на странните регламенти на АПИ. Какъв ще е крайният резултат от това обаче още е рано да се каже.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР