Началото на сондажа за газ на американската Ексън Мобил край

...
Началото на сондажа за газ на американската Ексън Мобил край
Коментари Харесай

Напрежение между Кипър и Турция заради сондажи за газ

Началото на сондажа за газ на американската „ Ексън Мобил ” край Кипър, публично разгласен в петък, провокира нови закани и предизвестия от Турция.

Работата на американската петролна компания може да промени „ равнището на сензитивност ” и „ деликатния баланс ” за решаването на Кипърския въпрос, се споделя в специфична декларация на Външното министерство на Турция, издадена в неделя. Така на процедура тя упорства нерешеният Кипърският въпрос да блокира продължаването на енергийната стратегия на Никозия.

Анкара още веднъж предизвестява Кипър, а също и задграничните компании и страни, участващи в неговите „ едностранни дейности ”, да спрат изследванията за въглеводороди към острова, защото нарушават нейните и на кипърските турци права и ползи.

Турция афишира още, че в допълнение към личния й континентален шелф нейната държавна петролна компания ще стартира сондажи в региони, за които тя има публикуван лиценз от така наречен Севернокипърска турска република. Тези региони отчасти или изцяло се припокриват с блокове от офшорната зона на Кипър.

Т. нар. „ Външно министерство ” на кипърските турци, което също излезе с декларация в неделя, добавя обвиняванията, като показва, че опитите на кипърските гърци да създадат алианс с Израел, Египет, а в този момент и Съединени американски щати за сондажите за газ заплашват стабилността на острова и района. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР