Началото на преговорите за членство в ЕС може да започне

...
Началото на преговорите за членство в ЕС може да започне
Коментари Харесай

Какви ангажименти пое Северна Македония към България

Началото на договарянията за участие в Европейски Съюз може да стартира единствено откакто българите са вписани в конституцията София отстъпила от позицията си за македонския език и това е най-съществената смяна от първичния вид на френското предложение Скопие ще промени учебниците си по география и история и ще се извини за репресиите в предишното
" 27-те страни членки на Европейския съюз (ЕС) преди малко се съгласиха да стартират договаряния за присъединение на Северна Македония и Албания ". Това написа в Туитър в понеделник вечерта чешкият министър председател Петър Фиала, чиято страна пое от Франция председателството на Съвета на Европейски Съюз за идващите шест месеца.

Изявлението му предшестваше взаимните изказвания на ръководителят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен и министър председателите на Албания Еди Рама и на Северна Македония Димитър Ковачевски във вторник, както и първата междуправителствена конференция в Брюксел, която ще сложи началото преговорния развой за участие в Европейски Съюз на двете балкански страни.
Реклама Как се стигна дотук
Това стана допустимо откакто първо българският парламент одобри решение, с което на Северна Македония и одобри предлагането на френското председателство на Европейски Съюз за решаването на разногласието сред между двете страни. Това предложение предвиждаше всички условия на България за повдигане на ветото да влязат в преговорната рамка на Северна Македония, под формата на спомагателен протокол, с който Еврокомисията да се съобрази.

След това така наречен френско предложение, макар бурните митинги против него в Скопие и съпротивата на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. А в неделя беше подписан и въпросният двустранен протокол сред външните министерства на България и Северна Македония, в който са отразени уговорките на двете страни, обвързани с съответни периоди.

Именно протоколът е основният документ от договорката, тъй като в него са детайлите по решаването на разногласието. Рамката единствено упоменава протокола, само че не е ясно кой и по какъв начин ще следи той да се ползва. Изпълнението на доктрина ще се следи от Европейска комисия, а от напредъка ще зависи и напредъка на Северна Македония в договарянията за присъединение към Европейски Съюз.
Наистина ли Северна Македония стартира договаряния
Макар че и от Европейска комисия, и министър председателите на Албания и Северна Македония тържествено оповестиха началото на договарянията за участие в Европейски Съюз на двете страни, същинските договаряния може да стартира единствено Албания. За Северна Македония това ще стане едвам откакто бъде изменена конституцията на страната и в нея бъдат включени българите като държавотворен народ.
Реклама
В какви периоди това ще стане, зависи напълно от северномакедонската страна и дали в Народното събрание ще бъде събрано болшинство от 80 депутати от общо 120 за приемането на такава смяна. Освен в главния закон, смяната би трябвало да стане и в законодателството на Северна Македония, тъй като по този начин македноските жители от български генезис ще получат правото на квотно присъединяване в редица институции в страната.

Когато това стане, ще се организира втората конференция, след която Северна Македония ще може към този момент да стартира същинските договаряния за участие.
От какво отстъпи България
След подписването на междудържавния протокол от външните министри на България и Северна Македония в София в неделя Теодора Генчовска съобщи, че страната ни е отстъпила от позицията си за македонския език и това е най-съществената смяна от първичния вид на френското предложение, което предвиждаше двете страни да излязат с обща декларация на езика.

Генчовска изясни, че България не може да въздейства на останалите страни от Европейски Съюз дали да признаят македонския език или да се съобразят с позицията на България, че страната ни не го признава. По тази причина по време на съвещанието на Комитета на непрекъснатите представители на страните членки на Европейски Съюз в Брюксел в понеделник, България е показала едностранна декларация, че не признава " македонски език ".
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Здравеопазване 2 Строителство и парцели 3 Политика 1 Политика 2 Свят 3 Здравеопазване 1 Строителство и парцели 2 Пловдив 3 Здравеопазване Реклама
" Българският литературен език има шест районни писмени правила (кодификации). Три от тях се основават на диалекти, а три на книжовния български език. Създаването на " македонски език " през 1944-1945 година в някогашна Югославия беше акт на вторична кодификация (ре-кодификация), основаващ се на българския литературен език, в допълнение " обогатен " с локални форми, като по този метод се симулира " натурален " развой, основан на диалектна форма. "

Декларацията на българското външно министерство показва, че всяко позоваване на езика не може да се схваща като признаването му от София. Това не е особена вест - сходен текст има и в Договора за другарство, добросъседство и съдействие, подписан в Скопие през 2017 година сред България и Северна Македония. Това е и позицията на страната през цялото време на 90-те.

В останалата част окончателния текст от първичния вид на френското предложение за решаването на противоречивите въпроси сред двете страни е неизменен или има по-леки корекции като за осъществяването на уговорките, свързани с историческите разногласия, езика на омразата и наличието на учебниците, има посочени и съответни периоди.
Какви задължения пое Северна Македония
В окончателния протокол уговорките са разграничени на две групи. Едната включва ограниченията, които би трябвало да се подхващат преди втората междуправителствена конференция за привършване на етапа на разкриване на договарянията на Северна Македония за участие в Европейски Съюз и такива, които ще се подхващат след започването на договарянията.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Към първата група спадат предприемането на дейности против прояви на диалект на омразата посредством основаването на механизъм за идентифицирането на такива прояви, както и реабилитацията на жертвите на репресии по време на комунизма. В документа е записано, че Северна Македония ще сътвори нужната правна рамка за цялостното отваряне на архивите на репресивния уред на някогашните комунистически секрети служби за интервала от 1945 година до 1991 година, което включва свободен и безграничен достъп до тези архиви.

" Република Северна Македония и в духа на Резолюцията на Европейския парламент за Европейската съвест и тоталитаризма от 2009 година, да препотвърди, че осъжда и се извинява за несправедливостите и репресиите, осъществявани в предишното, директно или индиректно, от югославските комунистически управляващи против жители въз основа на тяхното етно-политическо самоопределяне, включително във връзка с българите ", е записано в документа. Това е остаряло искане на България, която отвори комунистическите архиви изцяло и държи на взаимност, с цел да се изчистят тъмните страници на предишното.

По тематиката за историята в документа е записано, че в период до един месец на интернет страниците на двете държавни управления ще бъдат оповестени всички резултати и рекомендации от досегашната работа на Съвместната мултидисциплинарна комисия по историческите и просветителните въпроси.

" При съществуване на политическа воля двете страни ще празнуват и други общи исторически събития и персони. Правителството на Северна Македония ще приготви и показа образцов урок за 7-ми от просветителната стратегия на Република Северна Македония по тематиката за Цар Самуил, в сходство с рекомендациите на комисията ", е записано в протокола. Тъй като до момента единодушие в комисията е реализирано единствено до Средновековието, актуалните въпроси ще бъдат решавани занапред.

Сред уговорките, които Северна Македония ще извърши след започването на същинските договаряния за участие в Европейски Съюз са промени в учебника по география за 7-ми клас, в чието наличие има голословни териториални и етнически искания. Това би трябвало да стане до началото на образователната 2023-2024 година А не по-късно от образователната 2024-2025 година би трябвало да се приведат в сходство и учебниците по история, тъй че да отразяват постигнатите договорености в историческата комисия.
Свързани публикации Македония утвърди френското предложение, външните министри подписаха двустранния протокол 17 юли 2022, 09:40 Въпросът с ветото против Северна Македония блокира страната 22 юни 2022, 19:00 ГЕРБ отвори вратата към повдигането на ветото против Северна Македония 22 юни 2022, 13:13 Ход за повдигане на ветото за Скопие се чака в петък 21 юни 2022, 17:51 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Велина Господинова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР