Началото на предизборната кампания в страната бе белязано от задържания

...
Началото на предизборната кампания в страната бе белязано от задържания
Коментари Харесай

Беларус провежда президентски избори

Началото на предизборната акция в страната бе белязано от арестувания и арести на претенденти от опозицията и техните поддръжници.

Основен претендент в предизборната конкуренция е досегашният президент Лукашенко, който е на този пост от 1994 година и постоянно е именуван „ последният деспот в Европа ”. Седем претенденти показаха своите документи за регистрация в актуалните избори.

На известния блогър Сергей Тихановски не бе позволено да записва кандидатурата си. И по време на събирането на подписи в интерес на брачната половинка му Светлана, която беше номинирана за претендент - президент на негово място, Тихановски беше задържан.

В същото време бяха осъществени претърсвания в офиса на „ Белгазпромбанк ”, чийто шеф е различен участник в президентската акция - Виктор Бабарико. Той и доста от някогашните му чиновници бяха задържани.

По време на демонстрациите в поддръжка на противниците на Лукашенко, извършени в цялата страна, съгласно публични данни са арестувани 270 души. Европейски Съюз изиска неотложно освобождение на арестуваните и обезпечаване на политическа конкуренция на изборите. Брюксел чака от Минск изборите да бъдат почтени и демократични и ще ги следи деликатно.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР