Началото на пандемията се запомни с празни рафтове в супермаркетите,

...
Началото на пандемията се запомни с празни рафтове в супермаркетите,
Коментари Харесай

Затегнете коланите

Началото на пандемията се запомни с празни лавици в супермаркетите, защото световните вериги за доставки се огънаха под напрежението на паническото пазаруване и спиранията, породени от COVID-19. Скоро системата се поправя. Но един дефицит, който не е напълнен, е този на интернационалните пасажери. Самолетите към момента постоянно са на половина цялостни в най-хубавия случай и доста от летищата в света остават рядко обитаеми.

Броят на интернационалните идващи пасажери е намалял с близо 75% през 2020 година съгласно Световната туристическа организация към Организация на обединените нации. Това са 1 милиарда по-малко хора, които пътуват в чужбина. Не се чака данните за 2021 да бъдат доста по-добри. Но вероятностите за 2022 наподобяват по-малко мрачни.

Повече хора ще преоткрият удоволствието да се качат на аероплан, с цел да отидат на спонтанна градска отмора, да участват на дълго планувана фамилна женитба или да създадат ваканцията на живота си. И до момента в който мениджърите ще продължат да прекарват доста време в с обтегнат тил по време на видеоразговори, те от ден на ден и ще се отпускат в седалките на бизнес класата.

В десетилетията преди пандемията интернационалните пътувания растяха бързо, като броят на посетителите в непознати страни се утрои сред 1990 и 2019. Бюджетните самолетни компании, възходящият разцвет и множеството свободно време поддържаха този напредък. Тези сили в последна сметка ще още веднъж ще стартират да работят.
Реклама
В началото на пандемията множеството анализатори смятаха, че интернационалните пътувания няма да се възстановят до равнищата от 2019 преди 2023 и по-вероятно едвам през 2024. Това към момента наподобява рационален залог. Ограниченията за интернационалните пътувания към момента са строги и отпадат постепенно. Дори в този момент единствено три страни - Мексико, Коста Рика и Колумбия - не постановат ограничавания за посетителите, до момента в който 88 страни към момента са изцяло затворени, а доста други имат в действие драконовски политики. Но с покачването на равнищата на имунизиране и намаляването на инфекциите разпоредбите ще бъдат облекчени и маршрутите ще се отворят още веднъж. На огромна част от хората по света беше неразрешено да влизат в Съединени американски щати, до момента в който разпоредбите не се трансформираха през ноември.

Възстановяването ще бъде неравномерно. Вътрешните пътувания в огромните страни към този момент се завърнаха - Америка се приближава до равнищата отпреди COVID-19, а Китай към този момент ги надмина. Регионалните пътувания се усилват. Международната организация на самолетните компании IATA счита, че Европа може да се върне към съвсем четири пети от равнищата преди пандемията през 2022. Но възобновяване в Азия е постепенно и може да продължи да изостава от останалия свят. Пътуването на дълги дистанции ще остане на ниски равнища, до момента в който имунизациите не станат по-широко публикувани и множеството правила и разпореждания не станат по-лесни за ръководство.

Резервациите за ваканции се усилват всякога когато страните отстранен рестриктивните мерки за пътувания в чужбина, и в случай че не се появи нова, по-опасна разновидност на ковид-19, това голямо насъбрано търсене ще помогне да се запълнят още веднъж самолетите по направления на къси дистанции. Компаниите обаче възнамеряват да харчат по-малко за пътувания. Проучванията демонстрират, че бюджетите нормално се понижават с 20-40%. Най-мрачните прогнози са, че половината от всички бизнес пътувания може да са изчезнали вечно. Множество срещи и конференции ще останат виртуални или най-малко ще се организират в хибридна форма с доста по-малко хора, които ще участват персонално.

Дори в случай че се появи по-заразна разновидност на вируса, която евентуално ще върне всичко в противоположна посока, един вид пътешественици ще лети над задържащите се тъмни облаци - богатите. Нарастващото търсене тук-там в частните самолети ще продължи, защото богатите заобикалят доста от бариерите, пред които са изправени масите. През първите осем месеца на 2021 бяха осъществени 2.9 млн. полета с бизнес самолети, 70% повече спрямо 2020 и малко повече спрямо 2019, до момента в който пътническите полети към момента са с към 40% под равнищата преди пандемията съгласно компанията за данни WingX.
Реклама
Ако това не е задоволително извънредно, нова дестинация, по която няма COVID-19, се появи през 2021 и ще одобри повече пасажери през идващите години. Ако имате свободни няколкостотин хиляди $, можете да резервирате билет за полет до Космоса.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор The Economist

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР