Началото на лятото бе белязано от едно важно събитие в

...
Началото на лятото бе белязано от едно важно събитие в
Коментари Харесай

”Факел” подгря пазара със сензационната ”История на БКП 1919 - 1989”

Началото на лятото бе белязано от едно значимо събитие в документалната литература. На пазара е към този момент книгата „ История на Българска комунистическа партия 1919 – 1989 “. Забележително четиво, което повдига завесата над някои надълбоко защитавани секрети през десетилетията.
За първи път в България се разгласява политическата история на Българската комунистическа партия от присъединението ѝ като партия-основател на Комунистическия Интернационал в Москва през 1919 година през идването ѝ на власт на 9 септември 1944 година до свалянето на Тодор Живков на 9 ноември 1989 година

Изследването не е спонсорирано от политическа партия или социална организация, не е издание на Българска академия на науките, БАНИ, нито на различен държавен институт или организация – във или вън от страната. Книгата – издание на ФАКЕЛ – съдържа 864 страници, огромен формат (70х100х16) с твърда корица. Всяка страница съдържа обстоятелства, които ще накарят читателя да премисля още веднъж и още веднъж минали и сегашни събития.

Представянето на книгата ще бъде на 21 юни 2018 година в 17:30 часа в Тържествената зала на Военния клуб, София.

Входът е свободен. Книгите ще се продават с понижение.

Авторът НИКОЛА Г. АЛТЪНКОВ (р.1932) приключва британска лингвистика в София през 1963 година, има магистратура от Института за непознати науки в Монтерей, Калифорния и докторат по история от Калифорнийския университет в Санта Барбара.

Избягва в Швеция през Съюз на съветските социалистически републики и Финландия в 1965 година От януари 1967 до 1995 година живее в Съединени американски щати.

В Съединени американски щати е член на Академията за политически науки (Ню Йорк, 1984), на почетното социологическо общество „ Делта Тау Капа” (1975), Американската асоциация за прогрес в славянските науки и Научната група по български проучвания. Преподавал е във висши американски институции и е работил по научно-изследователски планове в Съединени американски щати.

В България е разгласил петте книги: „ България дребен тигър” (2000), „ Икономика на благоденствието” (2002, съавт. с В.Рангелова), „ Нарекоха ги фашисти” (2004), „ Кой победи? (2009) и „ Светците ги съдят” (2010).

Българската комунистическа партия е събитие, което е невероятно да бъде забравено, подминато или заобиколено. От дребна сектантска група преди 127 години тя стана ръководеща партия в 1944 година и първа политическа мощ в продължение на най-малко 47 години.

Преди 99 години Българска комунистическа партия се трансформира в секция на Коминтерна и свърза ориста си – и тая на България - със Съюз на съветските социалистически републики. Падна от власт номинално две години преди разпада на Съветската империя, само че продължава да е известна и в 2018 година

Българска комунистическа партия е отричана и надълбоко ненавиждана, както и буйно обичана. Злините, които нанесе на народа си са явни, само че въздействието ѝ остава доста. Историята й заслужава да бъде изследвана, проучена, оценена и показана на обществото. Това е задачата и смисълът на това проучване.

Книгата, която не страда нито от левичарски илюзии нито от политическа уместност съставлява рядка опция да се хвърли светлина върху една от най-мрачните страници на актуалната ни история.

Макар че основният фокус на книгата са връзките сред властта и Българска комунистическа партия, в нея има и много скъпа информация за други политически фактори като Български земеделски народен съюз, Вътрешна македонска революционна организация, съветските белогвардейци и така нататък Особено забавни са изнесените данни за голямата корупция в Български земеделски народен съюз и персонално министър председателят Стамболийски по времето на неговото ръководство.

АЛЕКС АЛЕКСИЕВ, Директор на радио „ Свободна Европа”, Мюнхен. Научен помощник в Института „ Хувър”, Университета „ Станфорд”, Института „ Хъдзън” и Корпорацията „ Ранд” в Калифорния.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР