Началото на края на режима на Путин, Алла за президент,

...
Началото на края на режима на Путин, Алла за президент,
Коментари Харесай

След акцията на Алла Пугачова: Началото на края на режима на Путин


" Началото на края на режима на Путин ", " Алла за президент ", " Милиони алени рози против силата на злото ": рецензията на Алла Пугачова против войната на Русия в Украйна провокира стотици хиляди реакции в обществените мрежи.

Алла Пугачова и Максим Галкин

В Инстаграм Алла Пугчова предложи да бъде оповестена за " задгранична агентка ". По този метод 73-годишната икона на съветската попмузика показва своята взаимност със брачна половинка си Максим Галкин - артист и ефирен водещ. Преди време той остро разкритикува изпращането на съветски войски в Украйна. Заради това предходната седмица съветското правосъдно министерство го включи в листата с така наречените задгранични сътрудници. Това значи, че съветските управляващи го упрекват в политическа интензивност в интерес на Украйна, както и за финансиране от Украйна. Сега и Пугачова надигна глас против войната. 

Посланието на Пугачова гласи: " …защото съм солидарна със брачна половинка си - един почтен, редовен и откровен човек, същински и безкористен съветски родолюбец, който желае на родината си да процъфтява, а също и кротичък живот, независимост на словото и завършек на гибелта на нашите момчета за илюзорни цели, които трансформират страната ни в изгнаник и вършат сложен живота на нашите жители ".

Според съветското законодателство, управляващите могат да афишират за задгранични сътрудници организации и обособени лица, които имат дейна политическа активност и биват финансирани от чужбина. По предписание нарочените за задгранични сътрудници след това биват подлагани на засилен надзор от страната.

Суперзвезда в Русия

В родината си Алла Пугачова е същинска звезда. Още от 1970-те години тя е исполин в съветската рок- и попмузика, триумфът ѝ надживя краха на Съветския съюз, а през последните години се потвърди и като големина в шоу бизнеса с непрестанните си телевизионни участия. Бракът ѝ с 27-години по-младия от нея Галкин пък е непрестанна тематика в булевардните издания.

След началото на съветската война в Украйна двамата напуснаха Русия и се откриха в Израел. За ралика от Галкин обаче, който не пестеше рецензиите си към съветското управление, Пугачова до момента се въздържаше от политически изказвания.

" Звучен пестник за Кремъл "

Руският политолог Аббас Галямов, който преди е писал речите на президента Путин, дефинира изразената позиция на Пугачова като " гласовит пестник за Кремъл ". Галямов припомня, че тя е измежду известните персони в Русия, за които в обществото царува цялостен консенсус, и казва, че нейното изненадващо решение да заеме позиция по политическа тематика може да накара обществото да си каже: " Край, стига към този момент ", което е доста рисково за властта.

И в действителност: думите на Пугачова отекнаха като гърмеж в съветското общество. Политици, актьори и всевъзможни общественици ѝ се възхищават за проявената гражданска позиция и храброст: " Браво, Алла Борисовна! ", " Респект ", " Милиони алени рози срещу силата на злото ", " Началото на края на режима на Путин ", " Най-доброто ѝ осъществяване от доста години насам " - това са само някои от мненията откакто изпълнителката изрази позицията си.

Само за няколко часа в Инстаграм, където тя има 3,4 милиона почитатели, постингът на Пугачова получи повече от половин милион лайкове. Част от потребителите в обществените мрежи заемат по-сдържана позиция: означават, че в действителност Пугачова въобще не се противопоставяла на войната в Украйна, а единствено " подкрепяла брачна половинка си, нищо повече ". Немалко други консуматори пък реагираха остро, обвинявайки известната изпълнителка в изменничество.

" Пучагова - президентка на Русия "

Отношение вземат обаче освен елементарни консуматори на обществените мрежи, а и политици и известни общественици. 

Адвокатът и правозащитник Павел Чиков написа, че Алла Пугачова се е застъпила за свободата на словото и се е оповестила против репресиите и войната. Опозиционният политик Дмитрий Гудков попита риторично в Тутиър: " Кой е Путин ли? Един малък политически активист от времето на Алла Пугачова ".

Депутатът от Законодателното заседание на Санкт Петербург Максим Резник изрази мнението, че " въстанието на Пугачова ще докара до рухването на режима ", а съветският икономист професор Максим Миронов съобщи в Туитър, че Алла Борисовна е неговата кандидатка за съветските президентски избори през 2024 година. Близко мнение изрази и политологът Станислав Белковский, съгласно който Алла Пугачова де факто се е трансформирала в водач на антивоенната част от съветското общество ".

Остри рецензии от придворните глашатаи

Телевизионният водещ Владимир Соловьов написа в Телеграм: " Почивай в мир, Алла Борисовна… ". На който друга телевизионна звезда и някогашна кандидатка за президентския пост Ксения Собчак отговори така: " Алла Борисовна ще ви надживее всичките ". Заместник-председателят на Думата Петер Толстой пък разяснява, че мястото на Пугачова е в историческия музей на Съветския съюз.

Съветникът на шефа на канцеларията на украинския президент Алексей Арестович написа в профила си във Facebook, че протестът на Пуагчова против системата Путин " подкопава легитимността на водещата митология на режима на Путин, подкопава основния роман, който оправдава тази война, той е гърмеж насред онези съветски жители, които са основата на легитимирането на режима на Путин. Това е началото на края на този режим. "

***

 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР