Началото на деветата сесия на НИФ беше обявено от бившия

...
Началото на деветата сесия на НИФ беше обявено от бившия
Коментари Харесай

Националният иновационен фонд ще финансира 24 компании

Началото на деветата сесия на НИФ беше оповестено от някогашния изпълнителен шеф на ИАНМСП Габриела Козарева, преди да поеме Агенцията по вписванията

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Над 70 плана се борят за 5 млн. лева от Националния иновационен фонд

Тази година разпоредбите за оценка са изменени за редуциране на периодите и улеснение на компаниите
8 авг 2018
Компаниите могат да аплайват за 5 млн. лева за нововъведения

Документи за финансиране от деветата сесия на Националния иновационен фонд се одобряват от 25 юни до 25 юли
31 май 2018 Общо 24 компании ще могат да получат финансиране от Националния иновационен фонд (НИФ). Това стана ясно, откакто Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия (ИАНМСП), която ръководи средствата за нововъведения от държавния бюджет, разгласи резултатите от деветата конкурсна сесия. Необходимата оценка от над 70 точки са получили общо 28 компании, само че избраният бюджет от 5 млн. лева ще остави част от тях без финансиране.

Класирането идва по-малко от четири месеца, откакто завърши подаването на оферти. Краткият период е впечатляващ на фона на траялата повече от година осма сесия на НИФ.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Неокончателно

Резултатите от деветата сесия са одобрени с решение на заместител изпълнителния шеф на ИАНМСП Александър Минев от 14 ноември. Те обаче подлежат на оборване в 14-дневен период, а такива случаи е имало в предходни години. Засега класираните оферти с оценка над 70 точки са общо 28, като за немалка част от компаниите това не е първото присъединяване по НИФ. За финансиране обаче са утвърдени 24 компании, за колкото ще стигне бюджетът, а останалите планове са включени в авариен лист.

Една от класираните компании пък - " Телелинк бизнес сървисис ", е извадена от листата за финансиране, до момента в който завърши инспекция за спор на ползи. Любопитна детайлност тази година е и че две компании - " Иноватикс " и " Би Ел агро ", са се отказали от финансиране. Като по-дълбока запаса са избрани три плана с оценка сред 60 и 70 точки. Останалите претенденти са отхвърлени или на стадий инспекция на административното сходство, или при самата техническа и финансова оценка.

Втори опит

Впечатление прави, че част от утвърдените планове по девета сесия повтарят такива от осма сесия, т.е. по една или друга причина не са били изпълнени. Такива да вземем за пример са плановете за платформа за създаване на медицински електрохирургични принадлежности на " Амет " и за създаване на нов растежен стимулатор на билкова основа на " Вемо 99 ". С плановете си от осма сесия утвърдени в този момент са и компаниите " Кеит " и " Скорпион 7 ".

Макар и в запасите, за които към този момент не стига финансиране, любопитна е повторната поява и на " Шумен пътнически превоз ". В шестата сесия шуменската компания беше измежду спечелилите с концепция за преобразяване на дизелов рейс в електрически. Сегашният й план, който е получил над 70 точки, отново е в същата сферата, само че този път за създаване на първообраз на хибриден рейс. Партньор й е Институтът по електрохимия и енергийни системи на Българска академия на науките.

От класацията се вижда още, че най-скъп е планът на " Ей Ай глобъл трейд ", за който е планувана дотация от малко над 450 хиляди лева На другия полюс е планът на " Вемо 99 ", който ще получи под 72 хиляди лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР