Началото на декември 1994 г. Голяма група от 50 туристи,

...
Началото на декември 1994 г. Голяма група от 50 туристи,
Коментари Харесай

Как преди 24 години под връх Амбарица загиват 12 туристи

Началото на декември 1994 година Голяма група от 50 туристи, на възраст сред 10 и 65 години, потеглят на 2 декември към връх Амбарица в Стара планина.

Те потеглят със сопотския въжен превоз към хижа „ Добрила “, оттова не престават към връх Амбарица, на 2166 метра надморска височина. Трябвало е да пресекат билото и да се спуснат към едноименната хижа, която е на 1533 метра надморско равнище, написа 24Родопи.

``
реклама

Към 16 часа попадат в плен на мъглата. Губят ориентировка. Настава суматоха. Страхът от изгубване и заледяване разцепва групата. Някои вземат решение да тръгнат напред сами. Към 1 часа след среднощ 11 души, измежду които и най-малката туристка, 10-годишната Ева, вземат решение да се окопаят в навеите, с цел да изчакат утрото и проясняване на времето. Останалите 39 тръгнат в посока, която считат, че е вярната – към хижата… Бялата гибел застига 12 туристи.



" Беше най-кошмарното ми прекарване, признава хижарката на “Амбарица ” по това време - Олга Атанасова, пред вестник „ Марица “. Олга е умел планински лидер,  прекарала 28 години от живота си в планината. На вечерния сеанс във съдбовния петък от “Добрила ” й се обажда Тодор Григоров, основен секретар на ЦС на БТС, който пита дали е пристигнала огромната група, която се е качила с лифта.

Алармират дежурните на връх Ботев, който реализира радиовръзка сред хижите. Групата е потънала вдън земя - няма я на никоя от другите хижи в региона. Към 22,30 мъглата на върха се раздира, само че по билото няма и диря от хора. Върхът е с бездънен сняг, навеи, температурата е минус 15.

Междувременно Планинска избавителна служба-София е задействала хората си - 40 спасители от Пловдив, Сопот, София, Троян потеглят към мястото на хипотетичната покруса.

Първите оживели идват в хижата в 5 часа на разсъмване. Омотани с облекла, изтощени, хриптели: Идат, горе има заспали.

Георги Тановски с група яки мъже потеглят нагоре към върха. После часовете ми се губят, споделя след години Олга. Тя сигнализира връх Ботев и троянските спасители. Тича сред радиотелефона и салона, трансфорат в санитарен пункт - събличат, разтриват премръзналите...

„ Краката им почерняваха при разтривките, бяха полуослепели от мраз, налагахме очите им с картофени люспи “, спомня си кошмара Олга.

Малката Ева, дружно с родителите си и групата, прекарали нощта в иглу,  пристигнали в хижата невредими.

В същото време спасители от отрядите в Сопот, Пловдив, Троян събират трупове и премръзнали по билото. Тодор Григоров съвсем на ръце донася до хижата премръзналия Стойко Стойков. „ Преживях смут, като се натъкнах на мъртва жена - беше като заспала в снега “, споделя Богдан Банков, доброволец избавител от Троян.

„ С Гошо Тановски я издърпахме и я покрихме с яке - беше мъртва, вкочанена. Помогнахме на доста хора, натоварихме труповете и най-силно потърпевшите в хеликоптерите - едните за моргата, другите за болничното заведение в Пловдив. Два дни с хижаря Дончо и русенските туристи сваляхме раници и багаж от върха - за какво бяха тия купища разпилени облекла по билото - недоумявам, очевидно студът и суматохата са създали хората несъответстващи “, споделя пред „ Марица “ Богдан.

„ Подценили са всичко - огромна група, разнородна, не  познават маршрута, потеглят в късен час в пай зимен ден. Групата е била неприятно екипирана - някои са били с гумени ботуши и брезентови анораци “, коментира  тогавашният началник на ПСС Пловдив Георги Имов.

В избавителната интервенция взе участие Минко Занковски, планинар, един от най-хубавите познавачи на Балкана, шеф на единственото у нас учебно заведение за планински спасители в Черни Осъм. Занковски е толкоз покъртен от нещастието по билото на Балкана, че написва сюжет за документален филм за нещастието - “Вихрите на Амбарица ”. 27-минутната лента печели Grand Prix от Втория интернационален фестивал на планинарския филм в Троян през 2000 година

Спас Малинов е някогашен планински избавител, който разказва нещастието във конгрес за туристи:
" За този драматичен случай на връх Амбарица мога да описвам доста, тогава бях началник на акцията на ПСС. От София излетяхме една група спасители с хеликоптер и от Пловдив имаше друга, отново с хеликоптер. От Троян пристигна друга група. Качиха се през хижа " Амбарица ". Кацнахме на хижа " Добрила " и с единия хеликоптер облетяхме към връх Амбарица.

Времето беше слънчево, само че духаше мощен северен вятър и беше студено. Около върха видяхме няколко натрупа, завяти от снега и в долината в ляво от ръба към хижата видяхме движещи се хора. С единия хеликоптер аз, Краси Стоянов и Кирил Колищърков кацнахме на ръба и тръгнахме към двамата души в долината.

Едно момче се движеше към нас и когато се срещнахме се оказа, че се е занимавал с йога и цяла нощ се е движел, а дамата с него не е можела към този момент да върви от отмалялост и той не е могъл да направи нищо за нея. Облякохме го с моята пухенка, с цел да се стопли, а Краси продължи по долината към дамата.
Останалите спасители събираха труповете към върха и с хеликоптерите ги извозваха до Пловдив.

Така изминаха повече от два часа до момента в който дойде хеликоптер и за нас. Излетяхме от ръба, като спуснахме въже, за което трябваше да се закачи Краси и трупът на дамата. Духаше мощен вятър и това беше доста рисково за летците, само че Краси съумя да закачи пакетирания мъртвец и по този начин успяхме да се доберем до горния завършек на пистата над хижа „ Амбарица “.

Там кацнахме и прибрахме всичко вътре, по-късно излетяхме и от ръба взехме Краси и още веднъж кацнахме на хижа „ Добрила “. Там беше другият хеликоптер и едните си заминахме за София, а другите за Пловдив.

Грешката на участниците е, че не са послушали лидера да останат на едно място и да се окопаят в снега. Които са създали това, са останали живи. Само дребна част от тези, които са тръгнали да търсят хижа " Амбарица ", доближават до нея и те осведомят за нещастието, само че другите умират от мощният вятър, мраз и неприятна екипировка.

Основната неточност съгласно мен е, че е трябвало още откакто се вижда, че времето се скапва внезапно, а те са по-близо до „ Добрила “, е трябвало да се върнат там, а не да не престават към „ Амбарица “, макар уговорена среща там.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР