Начало на първото издание на фестивала ще дадат група Еtniotix

Начало на първото издание на фестивала ще дадат група Еtniotix ...

Sofia Ethno Night Festival представя емблематичните артисти в жанра.


Начало на първото издание на фестивала ще дадат група Еtniotix и Lyrra с премиера на живо на най-новата си песен „Дюлбер Яна“. Видеото към нея беше представено преди броени дни в YouTube канала Chinary Bulgaria и веднага предизвика положителни отзиви за респектиращото отношение и съвременния оригинален прочит на фолклора.

"Дюлбер Яна" е емблематична народна песен от тракийската фолклорна област, която етно рок групата пречупва през своето светоусещане и мироглед. Типичното етно рок звучене на групата придава съвременен облик на композицията и я прави по-близка до днешния ден, докосвайки сърцата на много хора с различни музикални вкусове.

Идеята за съвременния аранжимент на "Дюлбер Яна" е на Любомира Павлова – Lyrra, но цялостната визия на песента правят заедно цялата група Еtniotix.

Във втората вечер на Sofia Ethno Night Festival  - 31 октомври, на сцената на Club Music Jam със своите оригинални фолклорни интерпретации ще излязат Булгарина, Чинари Дръмс и Cinga Manga Funk.

Началото на  концертите и в дата фестивални дни е в 19.00 часа.

За почитателите на етно музиката, които желаят да се доближат максимално и да опознаят в основи този жанр, инструментите, техниките на свирене и пеене, е предвиден двудневен семинар и workshop с музикантите, който ще се проведе на 31 и 30 октомври между 11:00 и 15:00 ч.

Първото издание на Sofia Ethno Night Festival е замислено непосредствено преди Деня на народните будители 1 ноември като жест на внимание и почит към фолклорните традиции, които са част от нашата история, народопсихология, но и нашето настояще и бъдеще. Организаторите на фестивала гарантират строгото спазване на всички противоепидемични мерки.
 
По публикацията работи:

Източник: dnes.bg