Начало на масовата ваксинация у нас. След заповед на министър-председателя

...
Начало на масовата ваксинация у нас. След заповед на министър-председателя
Коментари Харесай

Опашки за ваксини в големите градове

Начало на всеобщата имунизация у нас. След заповед на министър-председателя Бойко Борисов в цялата страна, наред с първите 4 етапи от имунизационния проект, могат да се имунизират и всички искащи, които не попадат в избраните групи, заяви Нова тв.

За задачата са разкрити специфични имунизационни пунктове, а в лечебните заведения би трябвало да са обезпечени зелени коридори за хората, които желаят да си слагат ваксина.

Над 57 000 дози от имунизацията на AstraZeneca против COVID-19 дойдоха у нас нощес. Те са разпределени към РЗИ-тата в страната. Това е третата доставка от препарата, а четвъртата фаза на имунизация към този момент е в ход.

Пунктовете в „ Пирогов” започнаха работа в 8:30. Още тогава пред тях към този момент имаше опашки от чакащи. „ Смятам, че е редно да се ваксинираме”, сподели една от тях - Антоанета Сеферова.

„ Ваксината е причина да считаме, че животът ни ще стане по-нормален. Изненадан съм, че има хора, които мислят обратното”, разяснява Пламен Зехиров.

Ваксинирането става без авансово записване. „ До през вчерашния ден авансово ни изпращаха описи от РЗИ, които прозвънявахме. Всички, които желаят да бъдат имунизирани, се редят на опашката”, съобщи доктор Диана Димитрова – началник на Мултипрофилно незабавно поделение в „ Пирогов”.

Организацията не мина и без рецензии. „ От 45 минути очаквам, опашката не е мръднала, защото двама доктори зареждат петте сестри, които би трябвало да извършат ваксинацията”, сподели Димитър Димитров.

От „ Пирогов” твърдят, че има препарати за всички и няма да връщат искащите. Ваксинирането става след обзор от експерт.

„ Няма опция да свършат имунизациите. Единственото предизвестие е да не са били в контакт с заболели от ковид. Ако са били контактни би трябвало да изчакат”, изяснява доктор Диана Димитрова.

Пред кореспонденти шефът на лечебното заведение проф. Асен Балтов разясни, че сега не могат да се записват часове. „ Хората ще могат да бъдат записани тогава, когато има доста места, където да се прави такава ваксинация”, сподели той.

" Премиерът подреди от петък да бъдат отворени „ зелени “ коридори, с цел да може в петък, събота и неделя да се възползват искащите за имунизация. Днес се имунизират най-много хора в четвърта фаза, техните придружители и тези, които са поискали да дойдат. Опитваме се да го вършим оптимално бързо”, добави Балтов.

" Утре отново ще има 5 пункта за имунизация. Нека хората да бъдат търпеливи, всички искащи ще бъдат имунизирани ", сподели той.

Петте пункта на „ Пирогов” ще работят до 17:30 часа. За хронично болните е нужна епикриза. Лична карта и бланка за осведомено единодушие са нужни за всички, като бланката се попълня на място.

Според шефа на Института по микробиология към Българска академия на науките проф. Пенка Петрова, би трябвало да има по-широка акция по имунизиране, а не стягане на ограниченията. „ Всички ваксини обезпечават отбрана против английския вариант. И Pfizer, и AstraZeneca, и Moderna нямат висока отбрана против южно-африканския вариант. Но поради технологията, по която се създават тези ваксини, ще бъдат доста бързо актуализирани”, сподели тя.

За всеобща имунизация още веднъж прикани и министър-председателя. „ Ето, видяхте - през вчерашния ден малко като им се накарах завършихме с 14 000 имунизирани дневно. Това ни е спасението - мощна войска от преболедували, с антитела и мощна войска от имунизирани. И тогава всичките тези неща ще бъдат още по-добри”, съобщи той.

Според премиера всеки ден би трябвало да се имунизират най-малко 10 хиляди души.

В Бургас от 7 сутринта искащи да получат доза от препаратите чакаха на опашка пред кабинетите. Заради огромния интерес бяха отворени и спомагателни пунктове. Така те стават общо 7 за града. Разкрити пунктове за имунизация има и в Карнобат, Айтос и Поморие.

Всеки от чакащите има своя причина да се имунизира. „ За да може да сме по-спокойни за нашето здраве и за здравето на нашите семейства”, разяснява Ирена Добруджалиева.

„ Трябва да се защитим по някакъв метод, към този момент ни омръзна да седим вкъщи”, разяснява Тодор Ковачев.

В кабинета на Онкологичния център в Бургас първо сутринта получиха втора доза от имунизацията 60 учители и едвам по-късно стартира всеобщата имунизация. „ Имаме 20 флакона, като всеки един от тях разрешава да бъдат имунизирани 10 пациенти”, съобщи доктор Теодор Попов.

Много от чакащите на опашката бяха пропътували дистанцията до Бургас от други обитаеми места, като Наталия Бондаренко, която е съветски жител, само че към този момент 7 години живее в Поморие.

Чакащи на опашката са уверени, че зеленият кулоар е просрочен. „ Трябваше да се стартира от 65 години нагоре. В тази категория попадат и от първа линия, и от всяка линия”, разяснява Тодор Ковачев.

От Регионалната здравна ревизия в Бургас увериха, че до края на идната седмица разполагат с над 7500 дози от имунизацията на AstraZeneca, която ще бъде разпределена сред обособените общини в региона.

В Кюстендил - една от областите с най-голяма заболеваемост у нас, началото на всеобщата имунизацията не протича с изключително високо движение.

Три са пунктовете, в които всеки искащ в Кюстендил може да се имунизира – в болничното заведение, в поликлиниката и в постройката на стоматологията. Не на всички места обаче има опашки. „ Определено към този момент има интерес, само че в почивните дни не е толкоз голям”, разяснява доктор Динко Динев от Регионална здравна ревизия в града.

Личните лекари се чака да стартират всеобщо да имунизират през идната седмица, тъй като за съществуването на ваксини те са разбрали в късния следобед в петък, а през уикенда е мъчно да се провеждат.

„ Точно това беше най-големият проблем - трябваше доста небрежно да се организираме, само че мисля, че нещата ще потръгнат”, добавя доктор Динко Динев.

Все отново част от персоналните лекари използваха съботния ден, с цел да вземат ваксини от Здравната ревизия.

Масово в Кюстендил обаче хората не знаят, че четвъртият стадий на имунизацията към този момент е в ход и че всеки може да отиде да си сложи ваксина.

За последното денонощие в област Кюстендил са сложени 212 дози ваксини.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР