Начало Как да се включа Вдъхновените Звездата, която никога не

Начало Как да се включа Вдъхновените Звездата, която никога не ...

Звездата, която никога не забрави България.

Начало Как да се включа Вдъхновените Звездата, която никога не забрави България Силви Вартан и любовта й към страната, в която е родена Сабина Иванова 15 август 2019, 07:33 Звездата, която никога не забрави България    Източник: Getty Images/Guliver
огато съдбата има избраник, едно е сигурно - животът му няма да бъде скучен. Но това в никакъв случай не означава, че пътят му ще е лесен.  

На 15 август 1944 година в село Искрец се ражда една избраница на съдбата. 

Нейното име е Силви Жорж Вартанян. Някой ден, тя ще покори света на шоубизнеса с името Силви Вартан, най-обожаваният мъж на Франция ще бъде в краката й, а феновете буквално ще се тълпят, за да я видят и чуят, макар и за миг. 
Силви Вартан
Но до тогава има още време. 

Малката Силви все още е в България, когато режимът се сменя и на власт идват комунистите. Къщата им в село Искрец става собственост на държавата и тя, заедно с родителите и по-големия си брат се местят в София. 

Спомените й от този период не са особено светли. В столицата има само опашки за храна по магазините, а монотонната сивота на комунизма завзема всички аспекти на живота. 

Въпреки това, съдбата решава да даде знак, че малката Силви няма да бъде като останалите. Тя е забелязана от режисьора Дако Даковски, който й дава епизодична роля на ученичка във филмовата версия на "Под игото". 

Може би атмосферата на снимачната площадка завинаги променя Силви, която усеща, че именно  под прожекторите е мястото, където тя ще се чувства в свои води. 

Дали светът щеше да има Силви Вартан, ако комунистите не бяха дошли на власт, ако не бяха взели дома на семейство Вартанян? В историята няма ако. 

Виждайки, че в България обстановката става все по-непоносима, Жорж решава, че семейството трябва да избяга във Франция. 

Първата среща на Силви с Париж се отпечатва завинаги в спомените на момичето. 

В сравнение с пустата, мрачна обезобразена София, Париж е друга вселена - весел, жизнен, красив, украсен, изпълнен със светлини. 

Силви Вартан разказва, че въпреки магията на френската столица, началото не е било никак лесно. В продължение на няколко години цялото семейство живее в една хотелска стая, а освен това - момичето не знае добре френски. 

Постепенно нещата се подобряват - Жорж намира стабилна работа, Еди, братът на Силви следва право, Самата тя учи в престижна парижка гимназия, известна със строгата си дисциплина - момичетата там не носят грим, а панталоните са абсолютно табу. 

Майката и бащата на Силви обаче ще трябва коренно да преосмислят бъдещето на децата си, след като в един прекрасен ден техният син Еди, който между другото свири на тромпет, заявява. че се отказва от правото и ще се занимава с музика. Това негово решение ще направи Силви звезда, но още никой не подозира това. 

Еди и неговият съдружник, студент по медицина, който изкарва парите си с пеене, решават да запишат кавър на популярна песен. Тъй като поканената певица се отказва от ангажимента, Еди вика сестра си, Силви, да запише вокала. Лицето й така и не се появява на плочата, но за сметка на това, ученичката от строгото училище се  появява в ефира на френската телевизия, облечена в панталони и танцуваща туист. 
Силви Вартан
Но това далеч не е най-съдбоносното й изпълнение. 

Тя е поканена за подгряваща певица на Венс Тейлър в зала "Олимпия". 

Добрият приятел на Еди - Джони Холитей вижда момичето на сцената и си загубва ума. Прави го отново, след като се запознава със Силви след концерта и разбира, че това е сестрата на тромпетиста Еди. 

По-късно Джони Холидей и Силви Вартан ще имат общо турне, което ще затвърди звездния им статут, а и още нещо. 

Година след срещата Силви и Джони стават любимата двойка на Франция. Феновете се интересуват неистово от тях, толкова, че почти са готови да щурмуват "кралската" сватба между лошото момче и момичето, което носи в себе си мистичен славянски чар. 
Силви Вартан
През 1966 година се ражда техният син - Дейвид. Изглежда, че в живота на Вартан има всичко - звезден статът, кариера, любов,но... Джони Холидей предпочита нощния живот пред семейството. 

Джони е изненадан, че Силви подава молба за развод. Толкова изненадан, че прави опит за самоубийство. Когато научава за това, певицата решава да даде втори шанс на връзката си. Бракът им изглежда реанимиран, но дали е спасен?
Силви Вартан с Бийтълс
1968 година е съдбовна за Силви Вартан. Тя преживява катастрофа, в която спътницата й загива. За да преодолее шока, певицата не се появява на сцена близо година. 

В крайна сметка тя стъпва на краката си - и застава пред публиката на съвместно турне с нейния съпруг - Джони Холидей. 
Силви Вартан
Истинският удар обаче предстои. 

21 февруари, 1970 година. 

Джони и Силви бързат за концерт. Джони шофира колата с много висока скорост. И губи контрол. 

Колата изхвърча от пътя. Джони Холидей се свестява първи - разминал се е с леки наранявания, но когато поглежда съпругата си, първата му мисъл е, че тя е мъртва. 

Силви е оцеляла. Но... лицето на една от най-красивите жени на своето време е обезобразено. 

Следва възстановяване във Франция и пътуване до Щатите, където месеци наред пластичните хирурзи се борят да спасят лицето на Силви. 

Катастрофата слага край на брака на Силви Вартан и Джони Холидей. Както пее Вартан в една своя песен - любовта е като цигарата, когато изгори, палиш следващата. 

През 1981 година Силви среща новата си любов - американския продуцент Тони Скоти. 

Тя има всичко - любов, дете, кариера не само в музиката, но и в киното, не просто слава и известност, а любовта на хората по цял свят. 

Това, което обаче отличава добрият изпълнител от звездата е паметта. Отношението към пътя преди голямата сцена. А Силви помни. Началото на нейния път е България. 

След падането на режима, тя се връща обратно в родината си и пред многохилядната българска публика изпълнява "Облаче ле, бяло". Тя отново пее на езика, който първо е проговорила. 

Силви Вартан не само прави своето обяснение в любов към България с музиката си, но и с благотворителната си дейност - дарения за болнични заведения, както и кампании за ученици в неравностойно положение. 

През 1997 година Силви Вартан се сдобива с второто си дете - тя осиновява момиченце от България, което нарича Дарина. 

Днес великата певица и актриса, родена в България, но принадлежаща на целия свят навършва 75 години.

Източник: vesti.bg