Начало Как да се включа Вдъхновените Това не са очите

...
Начало Как да се включа Вдъхновените Това не са очите
Коментари Харесай

Това не са очите на детето ви. Когато е взело наркотици

Начало Как да се включа Вдъхновените Това не са очите на детето ви. Когато е взело опиати Тотка Димова е майката, която през днешния ден може да помогне на доста други родители  Сабина Иванова 26 юни 2019, 13:43  Това не са очите на детето ви. Когато е взело опиати Източник: Istock/Getty Images
„ Най-безпогрешния знак дават очите, разнообразни са. Когато детето е използвало нещо, те могат да бъдат с доста дребни зеници, с големи зеници, зачервени, леко притворени, ококорени и превъзбудени… Могат да бъдат всичко друго, само че не и очите на вашето дете. “

На 26 юни светът отбелязва Международния ден за битка с наркоманиите и незаконния трафик с опиати.

На този ден Vesti.bg и Вдъхновените ви срещаме с Тотка Димова .

Това име не ви приказва нищо. Тя може и да попада като номер в статистиката за фамилиите, чиито деца са наранени от казуса с опиатите. Но цифрите не описват истории , не будят и не отварят очите.

Историята на Тотка обаче е историята на една майка, която би трябвало да се активизира, с цел да може щерка й, Светла, да се роди още веднъж.
 Светла Иванова
Тотка е майката, която има какво да каже на всички останали родители, деца и фамилии, в които опиатите към този момент са натрапен посетител, който обаче не желае да си тръгне.

Симптомите, че нещо неприятно е влезнало у дома

„ Изплаших се, когато 17-годишната ми щерка стартира да чисти несъществуващи паяжини , да вижда и да разказва хора и събития, които никой различен не виждаше в къщи “, стартира описа си Тотка. „ В следствие, започнах да обръщам внимание и на други необикновени признаци . Най-безпогрешният знак дават очите, разнообразни са. Когато детето е използвало нещо, те могат да бъдат с доста дребни зеници, с големи зеници, зачервени, леко притворени, ококорени и превъзбудени… Могат да бъдат всичко друго, само че не и очите на вашето дете .

Всеки родител, съгласно мен, би трябвало да се старае добре да познава детето си. Понякога стават извънредно разговорливи и многословни, самонадеяни, нетърпящи несъгласие и непознато мнение, доста способени на тематика опиати.

Може да се случи да демонстрират вълчи вкус на моменти , само че все пак фрапантно да отслабват и да се появяват сенки под очите. Хапане на устните. Чести положения сходни на настинки.

Стават изнервени и раздразнителни.

Изчезване на дребни суми пари, в началото. Поява на странни предмети, таблетки и спринцовки, скрити нормално на странни места.

Има интервали, в които демонстрират придирчивост във връзка с реда и чистотата, а в идващ миг са извънредно небрежни към външния си тип и хигиената. И може би най-важното е, че в каквото и да се усъмните и да изкажете някакви съмнения, те постоянно имат стремително подготвен и съществено аргументиран отговор за всичко – извънредно манипулативни са.

Ако държанието на детето е прекомерно несъответстващо, с цел да бъде отречено, нормално избира по-малкото зло и споделя: „ Абе пийнах една бира, то какъв брой ми би трябвало на мене “. Симптомите са доста. Важно е да познаваме детето си. “

Срам и виновност - у дома има проблем

„ Първо пристигна страхът, след него и срамът. “, продължава Тотка за възприятията, с които се сблъсква, откакто към този момент е ясно, че детето й е подвластно. „ После стартира да ме обзема обезсърчение и изтощение. Всичките ми опити да беседвам с щерка си удряха на камък и аз се хвърлих в работа. Работа и отново работа.

Може би се чудите дали съм изпитвала някакво възприятие на виновност за случилото се?

Със сигурност са се появявали такива мисли, че съм се провалила като майка и други сходни. Но знаете ли, бързо ги прогонвах. Казвах си: направих най-хубавото, на което бях способна, станалото е станало и от тук нататък аз би трябвало да оцелея, да съм до нея, доколкото ми разрешава, да не спирам да я обичам , все пак и да дочакам мига, в който ще се върне моето момиче.

Много ми костваше, само че го дочаках. Сега съм щастлива. Тя е добър и съчувствен човек, удивлявам й се и се гордея с нея и с всичко, което прави. Продължавам да я поддържам.

Да обичаш в най-тежките моменти

Как да помогнем на детето си? „ С голямо самообладание, без натякване и обвинявания и любов на първо място . Обич, макар безпределно многото мотиви и аргументи, които тя ми даваше да не я обичам. Болеше ме душата за нея, болеше ме от всичко, което предизвиква на себе си и на мен, само че не спирах да я обичам и тайничко да се надявам, че един ден това ще свърши .

Да си жив не е елементарно и популярност Богу, тя е мощна. Продължавам да я поддържам и да я обичам. Виждам, че все пак, през което преминахме, тя откри сили и смисъл да живее. “

Завинаги твое дете

Как се излиза от този циничен кръг? „ Подкрепях детето си през всичките тези дълги години. Никога не си и помислих да се отрека от нея и да произнеса: „ Ти не си моята щерка!

„ Когато е правила неточности, а те бяха доста, по опция споделях мнението си, само че не съм се опитвала да я избавям от следствията, просто бях до нея . Веднъж беше откраднала златен пръстен от вкъщи на най-хубавата си другарка. Накарах я да отиде и персонално да го върне и тя го направи “.

Да съчувстваш не значи да спасиш

Според Тотка, в случай че спасяваш детето си, в действителност не му помагаш. „ Те вършат невъобразимо доста неточности и безобразни действия. Поведението е едно, а детето като персона е напълно друго нещо. Да им съчувстват, само че да не ги избавят от следствията. Да се стараят децата им да не разполагат с доста пари.

Обичайте ги, само че не им гласувайте доста доверие , до момента в който към момента казусът съществува, тъй като, както към този момент споделих, децата, употребяващи опиати са доста манипулативни и изкусни лъжци. “

Все в миналото кошмарът ще свърши

„ Любовта към детето ми или някаква свръхсила ме крепяха. В един миг бях оставила нещата просто да се случват, може би се бях примирила с това, че щерка ми е наркоманка и че не мога да й оказа помощ, по този начин ми сподели един лекар в Суходол .

Знаете ли, имала съм и моменти на извънредно обезсърчение и изтощение , когато ме е спохождала мисълта - по-добре да я няма, по-добре да не се разсъни от следващата свръх доза, само че в никакъв случай не съм си и помислила да се отрека от детето си. И когато се роди моята внучка в мен се родиха вярата и вярата, че все в миналото щерка ми ще прогледне и че този призрачен сън ще свърши.

Достойнството да потърсиш помощ

Не изоставяйте децата си, обичайте ги. Търсете помощ, не се срамувайте или по-скоро – направете го макар срама .

Не се отчайвайте, в този момент има обилие от психолози, има институции, които биха ви съветвали и насочили към разнообразни разновидности и места за лекуване.

Има и други като вас, подкрепяйте се взаимно.

Има излаз и избавление , колкото и дълъг да е пътят, който би трябвало да се извърви до момента в който стигнете до тях.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР